К.д.п. Проданов: Напълно готови сме да се включим в операция край Созопол

GALAXY ECO е напълно готов да се включи в операцията край Созопол. Това каза пред Maritime.bg к.д.п. Пламен Проданов, изпълнителен директор на „Космос Шипинг“ АД.

Активирането на кораба става с разрешение от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), заяви още той.

“Напълно готови сме да се включим, ако е необходимо”, подчерта още директорът на “Космос Шипинг”.

К. д. п. Проданов даде висока оценка за съвместната работа на институциите. “Проведе се изключително сериозна консултация, всички институции са задействани, за да се ограничи всякакво неблагоприятно развитие”, подчерта той.

В момента районът около останките на МОПАНГ е под мониторинг и предстоят следващите стъпки на щаба.

Днес транспортният министър Ивайло Московски подчерта, че няма никаква опасност за екологията и туризма, след като стана известно, че има изтичане на фракции от танковете на потъналия през 1921 г. кораб.

Българският кораб за борба с нефтени разливи GALAXY ECO (IMO 9010931), собственост на варненската фирма „Космос шипинг“ АД, е построен през 1993 година.

Съдът има дължина 89,6 m, широчина 14 m и дедуейт 2698 t. През миналата година съдът премина ремонт в Терем КРЗ Флотски арсенал и бе оборудван със специализирана техника за борба с разливи от EMSA по проект „EMSA Oil Spill Response Services“.

С него се създава мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове.

За периода 2017-2021 г. с район на действие Южно Черно море у нас е нает GALAXY ECO.

Съдовете са специално приспособени за операции за борба с нефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност.

Към момента EMSA поддържа 17 напълни оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент