Риболовци алармират: Сливат „Рибни ресурси“ и „Напоителни системи“

Рибарско пристанище „Созопол“ Снимка: Maritime.bg, 2018 г.

Има опасност да бъде сменен статутът на рибарските пристанища в Созопол и Балчик, където акостират най-големите риболовни кораби в България.

За това алармират от Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“.

От браншовата асоциация настояват и за подпомагане по държавната схема „де минимис“ с аргумента, че рибарите в ЕС са подпомагани, а у нас не.

Това ощетявало българските стопани и те са неконкурентни сред европейските си колеги. Това са две важни теми, които ще бъдат представени на земеделския министър Румен Порожанов от браншовата организация, предаде АгроТВ.

Притеснението на рибарския сектор относно двете пристанища идва от писмо на агроминистъра до Агенцията за приватизация. В него той иска да извади държавното предприятие „Рибни ресурси“ от забранителния списък за приватизация, а целта е да го слее с държавното предприятие „Напоителни системи“.

Наред с рибарския порт във Варна, това са трите места, на които могат да акостират големите риболовни съдове.

Видео-репортаж (АгроТВ):

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на