Нов маркиращ кораб приема ИАППД

Новият кораб за маркиране на корабоплавателния път по река Дунав на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) пристига на 17 август на собствен ход, съобщиха от агенцията.

Специализираният плавателен съд, построен от варненската корабостроителница „МТГ Делфин“ в рамките на проект FAIRway Danube, е финансиран по Механизма за свързване на Европа.

Плавателният съд предстои да бъде вписан в регистъра на корабите под името „Осъм“. Традиция на Агенцията е корабите да се кръщават на притоците на р. Дунав. Река Осъм, като съседна на р. Вит (на която е кръстен другия маркиращ кораб), ще даде името на най-новия кораб на ИАППД.

В началото на тази година, в рамките на проект FAIRway Danube се ИАППД прие и малък хидрографски кораб. С него вече се извършват редовни измервания, чрез които се събира информация за промените, настъпващи в критичните участъци.

Събраните висококачествени данни ще послужат при вземането на управленски решения, свързани с речното инженерство, рехабилитация и поддържане на плавателния път.

Последни новини

Последни новини