40 години от вдигането на флага на българските фериботи

През август се навършват 40 години от вдигането на флага и пускането в експлоатация на фериботите „Героите на Одеса“ и на „Героите на Севастопол“.

Построените в Норвегия кораби доказаха своите качества и преди 1989 г., когато плаваха основно по линията Варна – Одеса, и след това, когато започнаха да плават и до други пристанища в Черно и в Средиземно море, припомня Морски вестник.

Стотици са българските моряци – команден и изпълнителски състав, които израснаха професионално и доказаха своите качества по време на експлоатацията на двата ферибота.

От вдигането на флага им до днес тази експлоатация е свързана с Параходство „Български морски флот“.

След приватизацията на компанията преди 10 години фериботите са прехвърлени от държавата в състава на Българския морски квалификационен център, но са взети под наем (на беърбоут чартър) от БМФ.

Последни новини

Последни новини

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Водолази направиха независим подводен оглед на Vera Su: Част от товара попада в морето, корабът се е накренил

Кораб VERA SU е получил крен на левия борд, част от товара попада в морето. Това заяви пред Maritime.bg водолазът Найден Недев, който тази сутрин е направил независим

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент