Австралийска компания се включва в проучването на блок “Хан Кубрат”

Предстои обявяването на конкурс за търсене на нефт и газ в блок “Терес”

Австралийската компания Woodside Energy става съдружник с “Шел” при търсенето и проучването за нефт и природен газ в блока “Хан Кубрат” в Черно море, съобщи 24 часа.

Газовата компания Woodside ще придобие 30% от проучването, чиито права държи Shell. Това е постигнато след споразумение през юли с Shell International Exploration и Development Italia, показва отчетът за първите 6 месеца на австралийската компания.

В края на миналия месец компанията е регистрирала свое дъщерно дружество в Англия и Уелс – Woodside Energy (Bulgaria) Limited. Очаква се през второто тримесечие на 2019-а да започне проучвателният сондаж.

“Шел” бе избрана от правителството за победител в търга за търсене и проучване на нефт и газ в блок “Хан Кубрат” (бивш “Силистар”) през септември 2015 г. В договора няма изискване за проучвателен сондаж, но данните от проучванията явно дават надежди.

“24 часа” попита в Министерството на енергетиката има ли промяна в разрешението. “Новината е от петък. Следващите стъпки са компаниите да напишат писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, а тя да внесе проект за решение за новия акционер в Министерския съвет”, отговориха оттам.

Блок “Хан Аспарух” в дълбоките води на Черно море проучват за нефт и газ “Тотал” в консорциум с ОМВ и “Репсол”. На 10 юли управителят на “Тотал Е&П България” Ксавие Фожрас дари на Министерството на енергетиката сондажното длето, използвано при проучвателен сондаж “Плошков-1” в блок “Хан Аспарух”. Тогава вицепрезидентът на компанията за Каспийския регион и Южна Европа Бернар Клеман заяви пред министър Теменужка Петкова, че ще продължат да правят геоложки проучвания в българската акватория на Черно море. Но все още не е взела решение за следващ сондаж, казаха от министерството.

Предстои обявяването на конкурс за търсене и проучване в блок “Терес”.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент