Проблеми за корабоплаването по Дунав, АППД призовава за спазване на правилата

Обстановката по Дунав е критична, алармират от АППД

Снимка: АППД
Снимка: АППД

Обстановката по Дунав е критична и в близките дни промяна не се очаква. Заради ниските нива в бълггарския участък, а особено в германския и унгарския, в горната част на реката е спряло и пасажерското корабоплаване, предаде 24 часа.

В целия водосборен участък на Дунав обстановката е критични, като в унгарския и немския участък има дълбочини от 1,40 м, 1, 60 м.

Словашкият и австрийският участък от Дунав също са в критично състояние.

В българския все още има по-големи дълбочини, но проблемите за корабите се задълбочават. Затова собствениците на плавателни съдове трябва да се съобразяват с условията и да спазват правилата по реката, а не своеволно да се опитват да преминават през плитки участъци и да създават заплахи за фарватера на Дунав и за корабоплаването, призова изп. директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав в Русе капитан Павлин Цонев.

Заради рекордните температури и сушата в Германия, както и липсата на валежи у нас през последните дни, нивото на реката е спаднало критично и в българския участък. В Русе във вторник то бе 49 см, в Оряхово 21 см, в Ново село 64 см.

Оголени са и редица пясъчни прагове, като най-опасният е край остров Попина, където дълбочината е достигнала 2,10 м, и в момента  кораб на АППД „Вит” търси нов плавателен път.

По-добра е ситуацията в драгираните от АППД участъци по реката. Според кап. Цонев, редица корабособственици не се събразяват с ограниченията по Дунав и съдовете им засядат в пясъка, с което създават проблеми по фарватера.

Прогнозата за следващите дни е спадът на нивото на Дунав да продължи и обстановката по реката да продължи да се усложнява, сочат от АППД. Състоянието на плавателния път по реката е критично и корабите трябва да се съобразяват със знаците и ограниченията за плитчини, настояват от Дунавската агенция.

Източник 24 часа

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и