Екологичната катастрофа от кораб “Мопанг” вече е факт, твърдят водолази

Снимката е илюстративна. Фото: Tumbler

Мазут се появи и на плаж „Корал”, сигнализираха почиващи в района. Според тях причината за замърсяването е разливът от потъналия край Созопол кораб „Мопанг”.

Журналистът Михаил Заимов, който е водолаз доброволец, пръв сигнализира за проблема с изтичането на мазут от потъналия преди 100 години кораб „Мопанг”.Той обяви в предаването „Тази сутрин”, че корабът е изпускал мазут и преди. Когато забелязал, че изпускането става по-масивно той информирал Морска администрация. По думите му те са реагирали бързо и адекватно.

Според Заимов в момента екологичната катастрофа на морското дъно вече е факт.

Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т. гориво – пет цистерни наредени една до друга, предупреди журналистът.

Той припомни, че проблемът касае риболовните стопанства, мидените ферми, както и живота на морското дъно.

Доброволците водолази са затапили около 80% от отворите, но има места, където те не могат да достигнат и се налагат действия от Морска администрация. По думите на журналиста те правят всичко по силите си, но в момента правомощията им са ограничени.

Всичко по темата с кораб МОПАНГ

Видео:

Източник bTV

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент