Maersk погледна към Северния морски път

Контейнеровоз на датския гигант MAERSK ще премине тестово през водите на Северния морски път, съобщават от компанията.

Очаква се в началото на следващия месец плаването да бъде осъществено, а целта му е да се съберат данни.

По Северния морски път ще премине един от новите контейнеровози на компанията с ледови клас и капацитет 3 600 TEU. Съдът ще направи преход от изток на запад, преминавайки Беринговия проток за достигане до Санкт Петербург.

Маршрутът, който е драстично по-кратък в сравнение с този през Суецкия канал, става все по-привлекателен за корабоплаването и във връзка с продължаващото намаляване на леда в Арктика.

Според различна информация, първото плаване на контейнеровоз на MAERSK през Северния морски път ще се осъществи с кораб VENTA MAERSK, който ще превози товар замразена риба.

Очакват се все още необходимите разрешителни от руските власти, а вече е известно и че контейнеровозът ще бъде подпомаган от ледоразбивачи.

Пробния преход ще позволи на MAERSK да проучи оперативната осъществимост на контейнерните превози в тези води. “В момента ние не виждаме Северния морски път като търговска алтернатива на съществуващата мрежа, която се определя от търсенето, моделите на търговия на нашите клиенти”, обаче подчертават в изявление от датския конгломерат.

Плановете на MAERSK станаха публични седмици след като кораб на Совкомфлот реализира най-бързото рекордно преминаване през тези води.

| Прочетете още по темата тук: Рекорд за най-бързо преминаване през Северния морски път

 

 

 

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент