2,4 млн. лева за прехвърляне на горивото от потъналия кораб „Мопанг“

Машинното отделение на кораб МОПАНГ, снимка: Михаил Заимов, 2013 г.

2,4 млн. лева са отпуснати са прехвърляне на горивото от потъналия кораб „Монапг“, заяви днес министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му този бюджет е предвиден заради вероятността танковете на потъналия край Созопол американски кораб да са пълни. От днес започват подготовката и действията за прехвърляне на горивото, обяви още Московски.

Колегите в Созопол са в готовност, предполагам, че още днес ще бъде направена разстановката на плавателните съдове с необходимото техническо оборудване, допълни министърът и каза, че се очаква тези дни да проследи дейностите на място, предаде бТВ.

Московски съобщи, че на оперативно заседание правителство е одобрило доклада на министъра, базиран на данни от заседанието на щаба към областния управител на Бургас във връзка с потъналия кораб, като е било решено да бъде оправомощена ИА „Морска администрация“ с финансова рамка, която ще бъде възстановена от Фонда за бедствия и аварии.

Министърът уточни, че има технически детайли, свързани с това, че според специалисти течната фракция на мазута ще може да бъде изпомпана, но има вариант да е налична и твърда фракция, за което специалистите ще предложат метод за прочистване.

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент