2,4 млн. лева за прехвърляне на горивото от потъналия кораб “Мопанг”

Машинното отделение на кораб МОПАНГ, снимка: Михаил Заимов, 2013 г.

2,4 млн. лева са отпуснати са прехвърляне на горивото от потъналия кораб “Монапг”, заяви днес министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му този бюджет е предвиден заради вероятността танковете на потъналия край Созопол американски кораб да са пълни. От днес започват подготовката и действията за прехвърляне на горивото, обяви още Московски.

Колегите в Созопол са в готовност, предполагам, че още днес ще бъде направена разстановката на плавателните съдове с необходимото техническо оборудване, допълни министърът и каза, че се очаква тези дни да проследи дейностите на място, предаде бТВ.

Московски съобщи, че на оперативно заседание правителство е одобрило доклада на министъра, базиран на данни от заседанието на щаба към областния управител на Бургас във връзка с потъналия кораб, като е било решено да бъде оправомощена ИА “Морска администрация” с финансова рамка, която ще бъде възстановена от Фонда за бедствия и аварии.

Министърът уточни, че има технически детайли, свързани с това, че според специалисти течната фракция на мазута ще може да бъде изпомпана, но има вариант да е налична и твърда фракция, за което специалистите ще предложат метод за прочистване.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент