На живо: Борисов за операцията с кораб Мопанг

Премиерът Бойко Борисов провери подготовката на операцията по прехвърляне на горивото от танковете на потъналия край Созопол американски кораб МОПАНГ.

„Мобилизацията е почти завършена. На място е корабът, който ще събира изпомпеното. За съжаление времето не позволява да пуснем бон, при първа възможност започват реални спускания“, докладва на премиера изпълнителният директор на ИАМА к.д.п. Живко Петров.

Управителят на фирма Хидроремонт обясни на Борисов, че се проверяват всички сценарии.

Сумата, която е осигурена, е рамкова. Това каза министърът на транспорта Московски в отговор на въпрос за осигурените над 2,4 млн. лева за операцията. В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. евро. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа – над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари – 650 тона мазут.

„Знаете екологията винаги е била водеща за нас. Осигурихме финансирането, за да може да влязат при достатъчно добри условия“, каза премиерът Борисов и подчерта, че дейностите по премахване на мазута от кораба трябва да се провеждат при спазване на всички мерки за безопасност.

От Изпълнителна агенция Морска администрация и водолазния екип съобщиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут.

Тема в развитие, вижте тук: Разлив край Созопол

Последни новини

Последни новини