Изграждат център за обмен на данни за морските ни пространства

Институциите, ангажирани с морското наблюдение на Черно море имат реална необходимост от развитие на единна среда за обмен на данни. Това може да бъде постигнато, чрез включването на страната в обща европейска среда за обмен на информация (Common Information Sharing Environment). Това бе обсъдено по време на среща във Варна за отчитане на напредъка по проект „Интегрирано българско морско наблюдение (InBulMarS)”, информират от пресцентъра на транспортното министерство.

Срещата е организирана от водещия партньор по проекта Изпълнителна агенция „Морска администрация“, а участие в нея взеха още представители на партньорите по проекта ГД „Гранична полиция”, Агенция „Митници”, Военноморските сили, ДП „Пристанищна инфраструктура” и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Изпълнителите отчетоха финансовите резултати до момента и представиха дейностите, които предстои да бъдат извършени до края на отчетния период. Основната цел на проекта InBulMarS е да бъде изготвено проучване за определяне на нуждите и изискванията за подобряване на междусекторния обмен на информация в областта на морското наблюдение.

Общият бюджет на проекта е 238 820 евро, като сумата на безвъзмездната помощ от Европейския фонд за морско дело и рибарство е 191 056 евро. Продължителността на проекта е две години, като срокът за приключване на изпълнението на предвидени дейности е 31 декември 2018 г.

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент