Сериозен срив на печалбата на Cosco

Снимка: Marorka (marorka.com)

С 97,8% е намаляла печалбата на китайския гигант COSCO Shipping Holdings за първото полугодие на годината, съобщиха вчера от корпорацията, предаде “Ройтерс”.

Като основна причина за срива в резултатите, китайците сочат по-големите оперативни разходи и неблагоприятната обстановка на пазара.

Само 6 млн. долара е печалбата на COSCO за първите шест месеца на годината, въпреки че корпорацията има огромен пазарен дял в контейнерните превози, след като стана третият най-голям оператор на контейнеровози.

Въпреки признаците за цялостно подобряване на пазара, китайците твърдят, че основен проблем за него остава свръхкапацитетът и постоянното насищане на пазара, чрез въвеждане в експлоатация на все по-големи контейнеровози.

Maritime.bg припомня, че по-рано през годината COSCO приключи сделка за 6,3 млрд. щ. долара, придобивайки Orient Overseas International (OOIL).

За допускане на сделката от американските антимонополни органи, китайците трябваше да се разделят с контейнерния си терминал в Лонг Бийч.

Много специалисти виждат и надвиснала опасност от продължаващото задълбочаване на търговската война между Пекин и Вашингтон. Експерти смятат, че много от големите сделки в шипинга, свързани с китайската компания могат да бъдат затруднени, заради финансовата борба между двете най-големи икономики.

Неотдавна шефът на MAERSK предупреди, че този процес ще донесе най-големи негативи за САЩ. По-рано през този месец друг голям пазарен играч – немската Hapag Lloyd, алармира, че морският бизнес ще бъде засегнат от продължаващата търговска война, а щетите за всички ще бъдат големи.

През април от COSCO обаче заявиха, че напрежението между двете страни е малко вероятно да окаже сериозно въздействие на пазара. Тогава китайците подчертаха, че са готови да предприемат “всички необходими мерки” за защита на бизнеса си.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент