Отдават буните на концесия

Снимка: Wikimapia

Брегоукрепителните съоръжения по цялото черноморско крайбрежие могат да бъдат отдадени на концесия за период от 35 години. Това каза областният управител на Варна Стоян Пасев.

Според него съоръженията били в окаяно състояние, а държавата нямала възможност да ги поддържа. По тази причина след съответните законови промени буните могат да бъдат отдадени за стопанисване на частни инвеститори, които да ги превърнат в малки пристанища и атракциони.

„Желаещи да стопанисват съоръженията вече има, каза още Пасев. До този момент позволеният период за концесионирането на буните беше 10 години, но той е нерентабилен при необходимостта от толкова голяма инвестиция. Сега при 35 години концесия има желаещи да ги поемат.“

Областният управител на Варненска област информира също, че е започнала процедура за описване на всички буни по черноморското крайбрежие, които не са ремонтирани след изграждането им. Според Пасев до този момент все още не било ясно колко са средствата необходими за ремонта им, но тази информация можело да бъде събрана в рамките на един месец, след което да се пристъпи към процедура за концесиониране на публична държавна собственост.

Източник Дневник

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент