Търсят подводница „Черната дупка“ в Черно море

В учението участват противоподводни кораби, миночистачи, специализирани хеликоптери с хидроакустични станции.

Мащабно учение в Черно море започна Военноморския флот на Руската федерация. Във водите край Крим ще се провежда търсене на подводница на условен противник. 

Ролята на вражески кораб изпълнява дизел-електрическата подводница „Ростов на Дон“, съобщиха от пресслужбата на Южния военен окръг, цитирана от „Российская газета“.

В маневрите участват екипажите на малкия противоподводен кораб „Суздалец“ и миночистач „Ковровец“. Подкрепа от въздуха им оказват противоподводни вертолети Ка-27ПЛ от състава на Черноморския флот.

„Освен визуално, хеликоптерите търсят подводницата и с помощта на спускаема хидроакустична станция, която може да определи координатите на плавателния съд. Получената от въздуха информация ще се предава оперативно на кораб за нанасяне на торпедни и бомбени удари по подводницата“, обясниха от Южния военен окръг.

Дизел-електрическата подводница „Ростов на Дон“ е втората по проекта 636 „Варшавянка“. Усъвършенстваната модификация носи маркировка 636.3. По стандартите на НАТО плавателният съд се отнася към клас Improved Kilo и носи името „Черната дупка“.

Подводницата може да се потапя на дълбочина до 300 м и да плава автономно в продължение на 45 денонощия. При оптимален ход тя може да измине до 400 мили под водата, а общата дължина на плаването ѝ достига 7500 мили (9000 км) при ултраикономично управление.

Дължината на „Черната дупка“ е 73,8 м, а широчината в най-широката ѝ част е 9,9 метра. Надводната ѝ водоизместимост е 2350 тона. На въоръжение в нея са шест торпедни апарата с калибър 533 мм, 18 торпеда или 24 мини, крилати ракети от комплекса „Калибър ПЛ“.

Основната характеристика на подводницата е способността ѝ да изпълнява прецизни удари по сухоземни и морски цели на голямо разстояние – 2000-2500 км. Това бе демонстрирано по време на руската операция срещу терористите в Сирия, когато от водите на Средиземно море „Ростов на Дон“ изстреля група крилати ракети „Калибър“ и унищожи цели на екстремистите от „Ислямска държава“.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент