„Турски поток“ е почти готов

Турски поток, снимка: Global Look Press

Руският газов гигант „Газпром“ е положил 1500 км тръби, завършвайки 80% от газопровода „Турски поток“, съобщи президентът на управителния съвет на компанията Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

„Продължава реализацията на най-важния експортен проект на „Газпром“ в европейското направление. Вече текат подготвителните дейности по полагането на тръбите за газопровода „Северен поток 2“ в териториалните води на Германия в района на Любмина. Тече строителството на газопровода „Турски поток“: положени са 1,5 км тръби или около 80% от общата дължина на тръбопровода“, отбеляза Милер.

„Газпром“ започна строителството на морския участък на „Турски поток“ през май 2017 година. Той минава по дъното на Черно море и стига до крайбрежието на Турция. Дължината му е 930 км. По-нататък ще бъде положен сухопътен транзитен ръкав до границата на Турция с дължина 180 км.

Първият ръкав ще е предназначен за турския пазар, а втория – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всеки ръкав ще е 15,75 млрд. куб. м природен газ годишно. Очаква се синьото гориво да потече по тръбата в края на 2019 година.

В края на май „Газпром“ и турското правителство подписаха протокол за сухопътен участък на транзитния ръкав на „Турски поток“, по който руският газ ще стига до европейските потребители. Заместник-президентът на „Газпром“ Александър Медведев каза, че компанията скоро ще определи окончателно маршрута на втория ръкав на газопровода, по който ще се снабдяват страните от Южна и Югоизточна Европа. Според него в момента се обсъждат два основни варианта в съответствие с процедурите в ЕС и ЕК. Като потенциални пазари той определи Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

По-рано Милер съобщи, че газът по втория ръкав на „Турски поток“ може да премине през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария в началото на 2020 година.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент