Търсят потънал бълкер, на който загинаха 22-ма моряци

Правителството на Южна Корея одобри разходи за специална операция по търсене на останките на кораб STELLAR DAISY, който потъна край Уругвай при преход от Бразилия към Китай през март миналата година.

Maritime.bg припомня, че според свидетелства на оцелели моряци от екипажа, построеният през 1993 г. бълкер с дедуейт 266 141 t потъва за около 5 мин., след пречупване на корпуса.

Екипажът на съда бе съставен от 16 филипински и 8 моряци от Южна Корея. Непосредствено след потъването на кораба, военноморските сили на Уругвай спасиха само двама моряци в спасителен плот.

40 дни продължи издирването на другите членове от екипажа, което бе неколкократно прекъсвано, заради негативна промяна на хидрометеорологичната обстановка. Търсенето се осъществяваше в огромен район, превръщайки се в най-голямата морска спасителна операция, провеждана от уругвайските власти. 28 кораба, включително военни съдове на Уругвай, Бразилия и Аржентина, участваха в търсенето. Други 42 кораба се включиха индиректно в операцията.

Кораб STELLAR DAISY (IMO: 9038725) е построен през 1993 г. Съдът е спуснат на вода като VLCC, а по-късно преоборудван в бълкер. Корабът с дедуейт 266141 t има дължина 321 m, широчина 58 m, плавал е под флага на Маршаловите острови.

Сега правителството на Южна Корея планира операция, при която да бъде открито устройството за записване данните от плаването (VDR).

Според местните власти има вероятност откриването на VDR-а да донесе повече яснота за причините, довели до гибелта на кораба и 22-ма души от екипажа му.

Предстои да бъде избрана салвидж компания, която да бъде натоварена с нелеката задача. Операцията може да започне до края на следващия месец.

Южнокорейската компания-собственик на кораба „Polaris Shipping“ обаче се противопостави на идеята. По думите на представител на фирмата, останките на кораба лежат на дълбочина около 3 000 метра, което превръща операцията в изключително сложна и дори невъзможна.

Всичко по темата:

| Прекратиха търсенето на моряци от потъналия Stellar Daisy

| Stellar Daisy потънал за 5 минути


| Издирват 22 моряци след потъването на кораб

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става