Хванахме турски бракониер, пращаме го да лежи 1 година в Румъния

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът постанови “задържане под стража“ на турския гражданин Хачи С. Той е издирван от румънските власти с Европейска заповед за арест, издадена въз основа на осъдителна присъда на Апелативен съд – Констанца от 29.09.2016г.

В присъдата е посочено, че Хачи С. е признат за виновен в извършени от него три престъпления.

По едно от трите посочени престъпни деяния – “Водене на кораб от лице без патент или без съответния сертификат“ е налице двойна наказуемост по българското законодателство – “Упражняване на професия или занаят без да има съответната правоспособност за това“.

Останалите две престъпления, според румънския наказателен закон, са “за производството, внос, пускане на пазара, притежаване или използване от неразрешени лица на мрежи и други видове търговски съоръжения“ и “за производство, внос, притежаване, предлагане на пазара или използване на монофилни мрежи“.

За извършените престъпления Румънският съд е наложил на издиреното лице наказание “лишаване от свобода“ в размер на 1 г. и 2 м.

Хачи С. е задържан на 30.08.2018г. от служители на МВР – ГПУ Малко Търново, а в последствие за срок до 72 часа и от Окръжна прокуратура – Бургас, която е внесла в съда искане за определяне на мярка за неотклонение “задържане под стража“ на турския гражданин.

Окръжен съд – Бургас е уважил искането на прокуратурата и е постановил исканата мярка за неотклонение.

Maritime.bg припомня, че през 2011 г. румънската Брегова охрана потопи в български води незаконно ловуващ в румънски води турски риболовен кораб.

Вижте видео от архива на Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент