Автоматизиран кайт „тегли“ корабите на Airbus

Инсталиран на борда на кораб е първият автоматизиран кайт, разработен от инженери на авиационния гигант „Еърбъс“ (Airbus). Това съобщиха от пресслужбата на корпорацията пред Maritime.bg, добавяйки че се очаква системата да осигури намаляване с до 20% на разходваното гориво, включително и ограничаване на вредните емисии.

Опитът на „Еърбъс“ в авиацията може да създаде революция в морския транспорт, твърдят още от компанията.

Проектът наречен „SeaWing“ представлява напълно автоматизирана система, която освен всичко самостоятелно следи и анализира хидрометеорологичните данни, което оптимизира работата и подобрява сигурността.

Когато кайтът не е нужен, системата го прибира напълно самостоятелно.

Цялата система е разработена от фирма „AirSeas“, която е стартъп на „Еърбъс“ и има за цел да въведе някои от разработките от авиацията в корабоплаването.

„SeaWings“ ще бъде изпитана в реална среда на борда на ро-ро корабите, собственост на „Еърбъс“, които в момента осигуряват доставките на големи части за самолетостроенето между Европа и САЩ.

| Още по темата „Обратно към вятъра“, четете тук: ПЪРВИ ТАНКЕР В СВЕТА С ЦИЛИНДРИЧНИ ВЕТРИЛА

Източник Maritime.bg English
Вижте още

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за