Морски дрон постави рекорд, прекоси Атлантическия океан

Първият изцяло роботизиран ветроходен дрон прекоси самостоятелно Атлантическия океан, осъществявайки преход от Канада до Ирландия. 

Малкият съд, разработен от норвежката компания Offshore Sensing AS, успя да премине над 1 800 nm за около два месеца и половина. Ветроходният дрон е една от разработките, които се състезават в специалната регата за автономни съдове “Microtransat”.

Досега най-малко 20 други дрона неуспешно са правили опит за пресичане на океана.

Успехът на проекта на Offshore Sensing AS показва, че технологията вече е развита до такова ниво, което позволява например употребата й в изследването на океаните. Това драстично ще намали разходите за научно-изследователски експедиции.

“Горди сме, че постигнахме този невиждан досега успех”, казва Дейвид Педи, директор на норвежката компания, цитиран от “Дейли мейл”. По думите му малкият робот е преминал през изключително тежко изпитание.

Междувременно американската компания Saildrone разработва по-големи апарати за изследване на океана. Докато участниците в робо-регатата трябва да са съдове с дължина до 2,4 метра, Saildrone разработва 7-метрови ветроходни роботи, които автономно в продължение на година събират данни в океаните.

Друг претендент за бъдещия пазар на морски дронове е фирмата Liquid Robotics, която е собственост на Boeing, и вече е разработила Wave Glider. Това е дрон, който за разлика от конкурентите си използва за придвижване вълните, а не вятъра.

Тема в развитие: 

Норвегия финансира строителството на първия автономен контейнеровоз

Първи автономен контейнеровоз до 2020 година

Путин се похвали с арсенал „фантастични“ автономни ядрени подводни убийци

Създават най-големия в света полигон за тестване на автономни кораби

NYK Line тества първи „кораб без екипаж“ до две години

Финландия даде 6,6 млн. евро за проучване за кораби без моряци

Шефът на Maersk: Докато съм жив, няма да видим кораби без екипажи

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент