Колко гориво са обработили българските пристанища

Контролът на вноса на течни горива на пристанищата в Русе, Варна и Бургас се определя от независима инспектираща организация в присъствието на митнически и полицейски служители, каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БТА.

Горанов отговори на въпрос на народния представител Жельо Бойчев относно контрола, осъществяван от митническите органи върху вноса на горива.

Контролът започва още преди пристигането на плавателния съд с проверка на корабните документи, за да се установи количеството и вида на горивото в товарните танкове. Прави се и физическа проверка на всички товарни танкове в присъствието на митничари с измерване на плътността на горивата на място, като резултатите се сравняват с документите, вземат се и проби за лабораторен анализ от всеки резервоар.

Проверяват се и останалите танкове на кораба – баластни, за отпадни води и други като се осъществява физически контрол на всички резервоари. След разтоварване на кораба тези танкове отново се проверяват.

Владислав Горанов съобщи, че от 1 януари до 28 август тази година на територията на митници “Варна” на пристанище “ПЧМВ” са внесени 57 040 тона газьол, 10 200 базово масло; на пристанище Варна – Запад са разтоварени 26 858 моноалкилни естери на мастни киселини, на фериботен комплекс “Варна” са разтоварени 1877 тона базово масло; на територията на пристанище Бургас – 41 334 тона втечнен газ и 167 604 тона газьол, на пристанище Порт Булмаркет – Русе са разтоварени 12 598 втечнен нефтен газ и 2009 тона газьол.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент