Дронове за 13 милиарда долара ще пазят американските самолетоносачи

Снимка: The Drive

Компанията Boeing е успяла да си подсигури договор за над 13 милиарда долара, според който ще произведе 72 бройки от ударните си безпилотни самолети MQ-25 Stingray, както и ще адаптира отделения в самолетоносачите на САЩ за тяхната поддръжка, съхранение и контрол, предава The Drive.

Програмата за разработката на MQ-25 Stingray стартира през 2006 година и оттогава досега струва на американската хазна около 1 милиард долара.

Военният дрон има форма, която облагодетелства по-ниската му радарна забележимост, но той не е класически стелт самолет. Основният акцент е безпилотността и възможността за изстрелване на ракети и пускане на бомби. Бойният радиус е 1300 километра, пише Дир.

Флотът на САЩ е решил да заложи на надеждна, високотехнологична, но евтина платформа, която да може да се използва за удари срещу по-нискотехнологични противници в конфликти с по-малък интензитет.

MQ-25 Stingray ще може да носи и около 6000 литра с гориво, които ще служат за презареждане на самолет във въздуха.

Превъоръжаването на самолетоносачите с дронове трябва да приключи до средата на идното десетилетие.

Източник Дир

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,