Първите чернокожи жени-морски пилоти

Дърбан, ЮАР
Три жени от Дърбан, станаха първите чернокожи жени пилоти в историята на Африка, а може би и в цял свят.

Те са получили лиценз за пилотиране на кораби без ограничение, във водите на ЮАР. Прешъс Дъб, Бонгиве Мбамба и Пинки Зунгу са три от петте дами стартирали в програмата на Транснет за насърчаване на жени към работа в морската индустрия. Според шефът на подразделението на Транснет за насърчаване на чернокожи, Тау Морве, дамите са постигнали огромен успех. По думите му това доказва, че програмата е успешна.

„Морският сектор дълго време е поставял, поради исторически причини, жените в неравностойно положение, но това се променя и сега сме свидетели на страхотни истории, като тази“, коментира още той.

В ЮАР жените вече са интегрирани във всички сфери на морската индустрия, като заемат най-различни длъжности – от кранисти… до пилоти.

„Капитаните на чуждите кораби понякога са твърде скептични, когато видят жена морски пилот“, коментира Пресъш Дъб. Тя добавя, че е чувала за наличието на жени-пилоти в САЩ и Австралия.

„Когато обаче обмениш информация с капитана и го убедиш, че познаваш пристанището като дланта си и можеш да осигуриш безопасно плаване, ти го печелиш“, сигурна е Дъб.

Бонгиве Мбамба е 29-годишна, при първата си среща с капитан на чужд кораб била много весела, тъй като той бил изумен при качването й на борда. „Капитанът дори си направи няколко снимки с мен и засне видео, след като поех командването. Беше доста забавно“, коментира тя.

И трите „първи чернокожи жени морски пилоти“ са преминали през едногодишна обучителна програма. След нея са били кадети на борда на корабите на Сафмарийн и Уникорн. Последователно преминават през изпити пред SAMSA – Южноафриканска агенция за морска безопасност. След успешно полагане на изпитите са започнали работа като капитани на влекачи в Транснет. Година по-късно, след продължителна и тежка пилотска обучителна програма са започнали да получават сертификати за пилотиране на 16 хил. тонни, 20 хил. тонни, 25 хил. тонни и 35 хил. тонни кораби. Накрая получават неограничени лицензи за пилотаж.

maritime.port.bg – Корабоплаване / Любопитно

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент