Първите чернокожи жени-морски пилоти

Дърбан, ЮАР
Три жени от Дърбан, станаха първите чернокожи жени пилоти в историята на Африка, а може би и в цял свят.

Те са получили лиценз за пилотиране на кораби без ограничение, във водите на ЮАР. Прешъс Дъб, Бонгиве Мбамба и Пинки Зунгу са три от петте дами стартирали в програмата на Транснет за насърчаване на жени към работа в морската индустрия. Според шефът на подразделението на Транснет за насърчаване на чернокожи, Тау Морве, дамите са постигнали огромен успех. По думите му това доказва, че програмата е успешна.

„Морският сектор дълго време е поставял, поради исторически причини, жените в неравностойно положение, но това се променя и сега сме свидетели на страхотни истории, като тази“, коментира още той.

В ЮАР жените вече са интегрирани във всички сфери на морската индустрия, като заемат най-различни длъжности – от кранисти… до пилоти.

„Капитаните на чуждите кораби понякога са твърде скептични, когато видят жена морски пилот“, коментира Пресъш Дъб. Тя добавя, че е чувала за наличието на жени-пилоти в САЩ и Австралия.

„Когато обаче обмениш информация с капитана и го убедиш, че познаваш пристанището като дланта си и можеш да осигуриш безопасно плаване, ти го печелиш“, сигурна е Дъб.

Бонгиве Мбамба е 29-годишна, при първата си среща с капитан на чужд кораб била много весела, тъй като той бил изумен при качването й на борда. „Капитанът дори си направи няколко снимки с мен и засне видео, след като поех командването. Беше доста забавно“, коментира тя.

И трите „първи чернокожи жени морски пилоти“ са преминали през едногодишна обучителна програма. След нея са били кадети на борда на корабите на Сафмарийн и Уникорн. Последователно преминават през изпити пред SAMSA – Южноафриканска агенция за морска безопасност. След успешно полагане на изпитите са започнали работа като капитани на влекачи в Транснет. Година по-късно, след продължителна и тежка пилотска обучителна програма са започнали да получават сертификати за пилотиране на 16 хил. тонни, 20 хил. тонни, 25 хил. тонни и 35 хил. тонни кораби. Накрая получават неограничени лицензи за пилотаж.

maritime.port.bg – Корабоплаване / Любопитно

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,