Продължават споровете за крайбрежните терени около Аспарухово

Люти спорове за крайбрежни терени във варненския квартал “Аспарухово” се разгоряха през последния месец. Според Камарата на геодезистите два плажа са “се изпарили” от официални документи и от кадастъра. За централната и местната власт обаче проблем няма. Двата случая са сходни – става дума за ивица пясък, примесена със скали, камъни и растителност, пише вестник “Сега”.

Според сдружението те са плажове, според институциите – не са. Голяма част от крайбрежната зона на “Аспарухово” е обособена в парк, за който в момента тече одобряване на Подробен устройствен план (ПУП) и се решава съдбата му.

Първият скандал се разгоря в началото на август и е за терен, върху който министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разреши строителство на рибарско пристанище. То ще е общинско. Камарата на геодезистите заяви тогава, че за вдигането на малкия порт ще се ползва земя, която в кадастралната карта е отбелязана като плаж. А щом е плаж, тя трябва да е изключителна държавна собственост и на нея няма как да се строи. Според организацията всичко това може да е вратичка за реализиране на съмнителни интереси. Министерството отвърна, че имотът не попада в плажа на “Аспарухово”, собствеността е публична общинска, а статутът й гарантира, че ще се ползва единствено за пристанище. Ведомството на Нанков се усъмни и в истинността на снимките, разпространени от сдружението. Няколко дни по-късно премиерът Борисов посети мястото и го определи като “змиярник”. А след още няколко теренът вече не фигурираше като плаж в електронния кадастър.

Вторият скандал се разгоря през последните дни и е по повод парцел в близост. Според геодезистите той е плаж, но в парковия ПУП, изготвян под надзора на местната власт, бил отразен като “мера и пасище”.

“Дневник” съобщи по-рано, че организацията е пратила сигнал до кмета Иван Портних и председателя на общинския съвет Тодор Балабанов. Община Варна контрира, че теренът никога в нито един документ не е фигурирал като плаж. Той бил съставен от скали и зона за парково ползване, като щял да се ползва именно като парк. “По данни от кадастралния регистър на недвижимите имоти посоченият имот е публична държавна собственост и представлява Аспарухов парк, урбанизирана територия, част от населено място Варна. В приложената скица няма условен знак за пясъци”, заяви общината. През 2012 г. при изработването на специализираните крайбрежни карти била съставена междуведомствената комисия и според нейните данни теренът дори не граничел с плажа в “Аспарухово”.

Камарата на геодезистите твърди още, че парковият ПУП разчертава терен за обществено обслужване върху дюни. Според Община Варна обаче БАН, МОСВ и агенцията по геодезия не били установили дюни. На визирания парцел щял да се строи детски морски образователен център, който пък бил предвиден в проекта за рибарското пристанище. Кметството в крайна сметка люто се разгневи на неправителствената организация и съобщи, че инж. Йоан Каратерзиян, който говори от нейно име, е бил служител на Община Варна в отдел „Кадастър и регулация“ през периода на първите фази от придвижването на ПУП.

Още по темата:

„Изчезна“ още един плаж във Варна

Рибарското пристанище във Варна: Тука има, тука няма… плаж

МРРБ защити строежа на рибарското пристанище в Аспарухово

Плаж се оказа теренът за градеж на рибарско пристанище в Аспарухово

Източник в-к "СЕГА"

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент