Рекорд: Наш риболовец хвана 70-килограмов звяр в Средиземно море

Невижданият екземпляр е уловен с въдица на 140 метра дълбочина. „Гърците бяха готови да ми платят 3000 евро за тази риба", споделя Виктор Лучиянов.

След дъждовното лято ни очаква топла есен и силен риболовен урожай. Причините са няколко. На първо място, водата е необичайно чиста – явление, което май се наблюдава за първи път от поне 30 години назад. На второ, и не на последно място, специалисти твърдят, че тази година делфините са нападнати от някаква болест и популацията им е намаляла. Което, от своя страна, увеличава популацията на храната им – рибата.

Това твърди Виктор Лучиянов, първо известен сред рибарската гилдия като Професора, а през последните години като Фишмастера, заради легендарните му улови в Андаманско море.
Виктор Лучиянов е съсобственик  на хотел „Реджина Мария” в гр. Балчик, който днес е един от най-добрите хотели по българското Черноморие. В туристическия бранш го отвежда детската му мечта. Твърди, че успехът му се дължи  на чувството му  за справедливост. Друг фактор в тази посока е и екипът, който работи с него. Казва, че е оптимист и вярва в добрия резултат на всяко свое  поредно начинание. Трусовете в бизнеса с отрицателен знак не са му непознати, но винаги прави и невъзможното, за да ги преодолее.

2018-а се очертава доста успешна за Виктор Лучиянов и в личен план. Преди 3 години той качва собствената си лодка „FISHMASTER” –  Балчик на кораб и я транспортира до едно пристанище в Тайланд. След това сам плава с лодката си 100 км до Индийския океан, и по-точно до един остров в Андаманско море, името на който пази в тайна, за да се отдаде през зимните месеци на голямата си страст – риболова.

Защо точно Андаманско море? Защото там има много риби с трофейни размери, отговаря Фишмастера. През зимата в Черно море в България няма риба, а за истинският рибар не е важно къде ще спи и какво ще яде. Важното е да има въдица и слука. И никога не знаеш от другата страна на въдицата какво има. Затова, като свърши сезонът тук, Лучиянов отново ще замине за острова в Андаманско море. А докато го няма, лодката му се пази осторожно от местни племенни рибари.

Лодката Fishmaster Балчик има всяка зима средно по 40 влизания в открито море. Това е „очи в очи“ с непредвидими предизвикателства, бури, акули, китове…. Трябва да си доста луда глава, признава Лучиянов, но подчертава, че за тези три години има много приятели в Адаманско море и много български последователи. А и това място е един рай на земята, все още неосквернен от човека, допълва той.

В отбора на Fishmaster вече са съпругата му Цветелина Бориславова и синът им.

„Вече си имам Fishmaster junior”, горд е таткото. Още от 4-годишен, джуниър  проявява интерес към хобито на баща си и получава подарък – професионална въдица и професионална макара. И то на ниво, на което много въдичари биха завидели. Нещо повече – дори камиончетата на хлапето вкъщи са с колесари с лодки. Всичките му играчки са свързани с морето. Има си въдици – от аматьорски до професионална. Има и първите уловени илария, сафридчета, разбира се, с помощта на татко. През февруари в Адаманско море тримата – мама, татко и джуниър уловили 40-килограмова риба джити.

Какво се случва с всички уловени гигантски морски чудовища? Изяждаме ги с приятели, отговаря Лучиянов.

През миналата, 2017 година, Виктор Лучиянов постигна световен рекорд в гръцкото море, край Халкидики. На 22 юни Fishmaster, в екипаж с Йордан Кифов и Неделчо Петров, улови с изкуствена примамка чудовищен групер – дължина 176 см и тегло повече от 70 килограма. Невижданият екземпляр е уловен с въдица на 140 метра дълбочина. „Гърците бяха готови да ми платят 3000 евро за тази риба, но я хапнахме с приятели, направена по гръцки със средиземноморски сосове”, сподели Лучиянов.

Според него, досега регистрираният рекорд за улов на групер с изкуствена примамка е 48 кг. Над 200 гърци са се снимали с деликатесната риба, преди да се пристъпи към приготвянето й. За този вид групер се твърди, че има най-добър вкус от всички средиземноморски риби.

Постижението на Виктор Лучиянов го класира на шесто място в света в общата класация на уловени групери на всякаква стръв.

Рекордът до момента не е оспорен. Изпратили сме документите в световната организация, като очакваме рекордът да бъде признат сред рибарската гилдия като топ рекорд, казва Лучиянов и допълва, че няколко пъти е пробвал да подобри рекорда си, но не се очаква това да се случи скоро.

„Надявам се, че някой път отново ще се срещна с някой от братята на оня групер. Това е нещо, което остава за цял живот. Смятам, че това е рибата на моя живот”, споделя Виктор Лучиянов.

В отбора на „FISHMASTER” тази година се включиха  Виктор Лучиянов, Неделчо Петров, Ангел Табаков, Силвия Табакова, Краси – Върхара, Емил Димитров, Георги Михайлов – change, Цветелина Бориславова. След около 50 риболова в Андаманско море тази зима, Лучиянов, отчита, че тази година успехите на риболовците са надхвърлили всичките му очаквания. Уловени са повече от 40 GT /Grant trevaly/, 20+групъри, 5 King Mackerel, + snapers, много sailfish. Повечето риби от последния вид бяха целунати и освободени. Запазихме едва – две риби по молба на местното племе, казва Лучиянов.

Гръцкото море също бе слука за Фишмастера. На остров Самотраки той и екипажът му уловили групери, синегриди, маятико – риби с изключително високи вкусови качества.
За мен риболовът е хоби, макар някои да се шегуват, че Fishmaster отдавна е минал към професионалистите, защото количествата риба, които улавям,  са доста. Но аз съм богат на приятели човек и има с кого да я споделям, обобщава Виктор Лучиянов.

Източник Нова Добруджанска трибуна

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент