Денонсиране на Конвенцията за арест на кораби искат от Българска морска камара

Българската морска камара иска денонсиране на Конвенцията за арест на кораби, съобщи пред Радио Варна секретарят на камарата Свилен Крайчев.

Според него, процедурата за арест на кораб, определена от конвенцията, е сложна и отнема много време.

„Проблемът може да бъде решен, ако депутатите в парламента приемат поправка към този документ“, каза Свилен Крайчев.

Той уточни, че това е било коментирано по време на среща между представители на БМК и депутатите от парламентарните комисии по икономика и по туризъм.

“Преди да приемем тази конвенция корабът можеше да бъде арестуван от “Морска администрация”, а сега арестът може да се случи след решение на съда, което усложнява процеса”, уточнява Крайчев.

От Морската камара искат да бъде решен и проблемът с кораби, изоставени от техните собственици или оператори в български пристанища, каза Свилен Крайчев и припомни случая с украинските моряци от кораба “Амсел”, изоставени край Варна.

Предстои от камарата да изпратят до Народното събрание конкретни предложения във връзка с ареста на кораби и изоставянето на плавателни съдове, складовете в пристанищата и други проблеми пред морския бизнес.

Източник БНР - Радио Варна

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент