Американско списание класира „най-калпавите“ самолетоносачи, руските с призови места

Американското списание Business Insider състави списък със самолетоносачи и хеликоптероносачи, които имат най-лошо характеристики.

На второ място медията нарежда единствения руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, а „шампион“ е първият китайски самолетоносач „Ляонинг“, който идва от същия съветски проект, от който е и „Адмирал Кузнецов“.

„Ляонинг“, по-рано известен като „Варяг“, е в незавършенo състояние, Китай го купува от Украйна през 1998 г. и го въвежда на въоръжение през 2012 година. Но той, както и „Адмирал Кузнецов“, често „страда“ от повреди на пропулсивната уредба.

През 2016 г. „Адмирал Кузнецов“ участва в операции в Сирия, а по време на прехода му в Средиземно море, наблюдатели твърдяха, че съдът вероятно има проблеми с двигателя. „Кузнецов“ вече е в ремонт и е малко вероятно да бъде върнат в експлоатация преди 2021 г., пише списанието.

Третото място е за тайландския самолетоносач „Чакри Наруебет“, който прекарва голяма част от своите двадесет години трудов стаж в пристанище и е понижен в ранг хеликоптероносач. „Този кораб просто не се използва по предназначение“, отбелязва списанието.

На четвърто място е американският универсален десантен кораб Wasp, предназначен за превозване на най-новия F-35B „Lightning II“, но е изненадващо, че седем години той не участва в операции на флота.

Петото и шестото място са заети от два нови австралийски хеликоптероносача в Канбера, благодарение на постоянните проблеми със двигателите им.

Седмият най-лош от 42-та самолетоносача в света е американският суперсамолетоносач „Джералд Форд“. Той има доста проблеми, свързани с новите технологии, които са били инсталирани. Например, когато за пръв път се монтира електромагнитен катапулт, вместо традиционния парен.

През февруари списание The National Interest включи „Адмирал Кузнецов“ сред петте най-лоши самолетоносача в световната история.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент