Американско списание класира “най-калпавите” самолетоносачи, руските с призови места

Американското списание Business Insider състави списък със самолетоносачи и хеликоптероносачи, които имат най-лошо характеристики.

На второ място медията нарежда единствения руски самолетоносач “Адмирал Кузнецов”, а “шампион” е първият китайски самолетоносач “Ляонинг”, който идва от същия съветски проект, от който е и “Адмирал Кузнецов”.

“Ляонинг”, по-рано известен като “Варяг”, е в незавършенo състояние, Китай го купува от Украйна през 1998 г. и го въвежда на въоръжение през 2012 година. Но той, както и “Адмирал Кузнецов”, често “страда” от повреди на пропулсивната уредба.

През 2016 г. “Адмирал Кузнецов” участва в операции в Сирия, а по време на прехода му в Средиземно море, наблюдатели твърдяха, че съдът вероятно има проблеми с двигателя. “Кузнецов” вече е в ремонт и е малко вероятно да бъде върнат в експлоатация преди 2021 г., пише списанието.

Третото място е за тайландския самолетоносач “Чакри Наруебет”, който прекарва голяма част от своите двадесет години трудов стаж в пристанище и е понижен в ранг хеликоптероносач. “Този кораб просто не се използва по предназначение”, отбелязва списанието.

На четвърто място е американският универсален десантен кораб Wasp, предназначен за превозване на най-новия F-35B “Lightning II”, но е изненадващо, че седем години той не участва в операции на флота.

Петото и шестото място са заети от два нови австралийски хеликоптероносача в Канбера, благодарение на постоянните проблеми със двигателите им.

Седмият най-лош от 42-та самолетоносача в света е американският суперсамолетоносач “Джералд Форд”. Той има доста проблеми, свързани с новите технологии, които са били инсталирани. Например, когато за пръв път се монтира електромагнитен катапулт, вместо традиционния парен.

През февруари списание The National Interest включи “Адмирал Кузнецов” сред петте най-лоши самолетоносача в световната история.

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент