Най-големият ветроходен кораб започна 99-о учебно плаване

Баркът СЕДОВ започна своя 99-и рейс, съобщиха от пресслужбата на Балтийската държавна риболовна академия.

„За това лято това е трето учебно плаване на кораба и 99-о от 1996 година насам, когато корабът е предаден от флота на министерството на риболова“, заявили от академията.

По време на настоящото учебно плаване, 4-мачтовият барк ще измине над 2000 nm и ще посети пристанища в Германия, Естония и Полша.

Сертификат от Книгата на рекордите Гинес е сред най-ценните експонати на ветрохода „Седов”, припомня Maritime.bg.

Руският гигант, наречен на един от най-смелите полярни изследователи, бе сред забележителните участници в Черноморската Тол Шипс регата във Варна. На борда на ветрохода има морски музей. На видно място в него е документът от Гинес, който удостоверява, че баркът е най-големият ветроход в света. Той е построен през 1921 г. в град Кил, Германия.

През 1945 г. е преустроен от търговски в учебен. На мястото на един от трюмовете е оформен изискан капитански салон за гости със свещници и часовник-рул. За да бъде управляван „Седов” на вахта са петима човека. Трима от тях са рулеви и движат огромния щурвал пред мостика във вятър и дъжд. На носа денонощни дежурства дават постоянно наблюдаващи.  „Седов” пристига във Варна след околосветско плаване, което започва през 2012 г.

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.