Най-големият ветроходен кораб започна 99-о учебно плаване

Баркът СЕДОВ започна своя 99-и рейс, съобщиха от пресслужбата на Балтийската държавна риболовна академия.

„За това лято това е трето учебно плаване на кораба и 99-о от 1996 година насам, когато корабът е предаден от флота на министерството на риболова“, заявили от академията.

По време на настоящото учебно плаване, 4-мачтовият барк ще измине над 2000 nm и ще посети пристанища в Германия, Естония и Полша.

Сертификат от Книгата на рекордите Гинес е сред най-ценните експонати на ветрохода „Седов”, припомня Maritime.bg.

Руският гигант, наречен на един от най-смелите полярни изследователи, бе сред забележителните участници в Черноморската Тол Шипс регата във Варна. На борда на ветрохода има морски музей. На видно място в него е документът от Гинес, който удостоверява, че баркът е най-големият ветроход в света. Той е построен през 1921 г. в град Кил, Германия.

През 1945 г. е преустроен от търговски в учебен. На мястото на един от трюмовете е оформен изискан капитански салон за гости със свещници и часовник-рул. За да бъде управляван „Седов” на вахта са петима човека. Трима от тях са рулеви и движат огромния щурвал пред мостика във вятър и дъжд. На носа денонощни дежурства дават постоянно наблюдаващи.  „Седов” пристига във Варна след околосветско плаване, което започва през 2012 г.

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg