Росен Желязков – новият министър на транспорта

Росен Желязков е предложен за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е председател на Комисията за регулиране на съобщенията и бивш главен секретар на Министерския съвет.

Maritime.bg припомня, че Александър Манолев се отказа доброволно от номинацията си за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той заяви, че се оттегля заради „координирана атака“ срещу него, свързана с публикации в медии

Той предположи, че най-вероятно атаката идва чак сега, въпреки че е заемал и други постове в държавата, за да се окаже влияние на реформите, които той е щял да предприеме в транспортния сектор.

Манолев не коментира дали ще остане на поста зам.-министър на икономиката.

Досегашният министър Московски подаде оставка, заедно с министрите на вътрешните работи и регионалното развитие, след пътен инцидент край Своге със 17 жертви. Рокадата в кабинета трябваше да се случи миналия четвъртък, но се оказа, че президентът Румен Радев не е издал указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на вътрешното министерство. Александър Манолев бе посочен лично от премиера Бойко Борисов за наследник на Московски.

КОЙ Е НОВОПРЕДЛОЖЕНИЯТ БЪДЕЩ МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА?

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г.  
Магистър е по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От  1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.). От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община. В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия. От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност. Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията. Решението влиза в сила на 15 януари 2018г.

Последни новини

Последни новини