37.3 млн. лв. печалба за „БМФ Порт Бургас“

С най-голям ръст сред пристанищата са приходите за изминалата година на „БМФ – Порт Бургас“.

За 2017 г. те са се увеличили със 71%, като вече са 148 млн. лв. при печалба от 37.3 млн. лв. Компанията е концесионер на пристанище Бургас и е собственост на „Адванс пропъртис“ на братята Георги и Кирил Домусчиеви, пише Капитал.

Наскоро от дружеството обявиха, че досега в терминалите са инвестирани 99 млн. евро. Част от сумата е отишла за данъчен склад за горива, съоръжения за разтоварване на втечнен газ пропан-бутан, място за разтоварване на дизел, силозен комплекс за обработване на зърнени товари и др.

От миналата година на пристанището голям товародател вече е „Аурубис България“. За нуждите на медодобивния комбинат са били изградени нов склад за обработка и съхранение на меден концентрат на стойност 15 млн. евро и терминал за обработка и съхранение на сярна киселина на стойност 14 млн. евро. Инвеститор е концесионерът, а медодобивният завод се ангажира да използва съоръжението минимум 20 години напред и да гарантира определени количества товари.

В момента текат две поръчки за актуализация на генералните планове за развитие на терминалите „Бургас-изток – 2“ и „Бургас-запад“.

Държавата също планираше някои инвестиции там, като Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ беше обявило поръчка за 13.5 млн. лв. за удълбочаване на пристанището както в зоната, където оператор е „БМФ – Порт Бургас“, така и на терминали на други концесионери. Тя обаче беше прекратена през лятото на миналата година, като впоследствие имаше поръчки за обследване на морското дъно в района.

Източник Капитал

Последни новини

Последни новини