„Пристанище Бургас“ ЕАД може да си сътрудничи с китайския порт Шантоу

Предложение да бъде подписан меморандум за сътрудничество между пристанище Шантоу и „Пристанище Бургас” ЕАД, отправи по време на визитата на делегацията от китайския град Шантоу в порта изпълнителният директор на държавния оператор Диян Димов.

Зам.-кметът на Шантоу Джен Джайпинг, каза че радушно приема идеята и очаква следващата визита да се състои на тяхна територия.

Той посочи, че пристанището Шантоу е на пътя на коприната и едно от 15- те най-важни пристанища в Китай, а освен това е и част от инциативата „One Belt One Road”.

Изпълнителният директор „Пристанище Бургас ЕАД Диян Димов допълни,че бургаското пристанище вече има споразумение за обмен на добри практики с гръцкия порт Александруполис и френското пристанище Марсилия, а едно бъдещо сътрудничество с пристанището в Шантоу ще се впише в политиката на механизма за регионално сътрудничество между ЕС и Китай.

От 2017 година между градовете Бургас и Шантоу има подписано споразумение за сътрудничество, което е във връзка със „Съвместната декларация между пилотните градове за сътрудничество между ЕС и Китай за регионална и градска политика“. Бъдещото сътрудничество между пристанищата в Шантоу и Бургас би било от полза и за двете страни, категорични бяха гостите.

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент