113 ученици започнаха обучение в ПГМКР в Бургас

60 години ще отбележи тази година една от бургаските емблеми в образованието – Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“.

За учебната 2018/2019 година то посреща 113 ученици с нов директор и обновен педагогически състав.

Христина Жабова пое ПГМКР „Свети Никола“ от няколко месеца и е амбицирана да го изправи на крака и да го направи желано.

Учениците, които тази година прекрачват училищния праг са разпределени в две специалности – „Корабоводене“ и „Корабни машини и механизми“.

„Беше голямо предизвикателство пред нас да реализираме приема в тях, но успяхме“, заяви за „Черноморски фар“ Христина Жабова. Дипломите на гимназията са международно признати, а към нея функционира и професионален център, който издава сертификати, курсистите се обучават от известни и реномирани имена в корабното дело.

В момента има голям глад в света на морски кадри, а Гимназията дава добра подготовка и нужната квалификация.

В бъдеще ръководството на училището има амбицията да разкрие и нова специалност „Електрозахранване на кораба“.

„Целта ни е да върнем добрия имидж на една от емблемите на Бургас. Това училище има голям потенциал. Мисля, че корабът ще отплава в правилната посока“, заяви Жабова.

Източник Черноморски фар

Последни новини

Последни новини

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за

Министър Явор Гечев: Ще защитим българските рибари и икономическите интереси на страната

Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на страната. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на среща с капитаните на