Фирма от Белослав иска подводница „Слава“ за частен музей

От Съюза на подводничарите са готови и с безвъзмезден труд да участват в работите по подготовката и поддържането на бъдещия музей.

Фото: СПРБ

Частна фирма изявява желание да превърне подводница „Слава” в частен музей. Това става ясно от инвестиционното предложение на „Инхом” ООД, постъпило за разглеждане в Общинския съвет, съобщи Дарик Радио Варна.

От частната компания, базирана в Белослав, предлагат Община Варна да им предостави за 10 години чрез заем правата за държане на пенсионираната подводница.

От фирмата уверяват, че след получаване на разрешение от министъра на културата, ще извършат всички дейности по застраховането, транспортиране и поставянето на „Слава” на постамент, изграден от тях. Отбелязват обаче, че при отказ от министъра на културата ще се откажат от инвестиционното си намерение.

Представители на „Инхом” вече са провели работни срещи с председателя на местния парламент във Варна, директора на Военноморския музей и независими юристи.

От Съюза на подводничарите и подводното братство у нас декларират безрезервна обществена подкрепа в превръщането на подводницата в музеен експонат на територията на фирмата. От Съюза уверяват, че идеята има подкрепата на Министерство на отбраната, ръководството на ВМС, Морската камара, както и на всички институции, имащи отношение към морето и морските традиции.

От Съюза на подводничарите са готови и с безвъзмезден труд да участват в работите по подготовката и поддържането на бъдещия музей.

„След като си позволихме да станем едва ли не деветнадесетата държава в света без действащи подводници, нека поне съхраним културното наследство и морските традиции на страната ни в подводното плаване. Защото един ден България отново ще има подводен флот”, отбелязват подводничарите.

От областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва също изразяват категорична подкрепа за инвестиционното намерение на „Инхом” за превръщане на подводница „Слава” в музеен експонат на територията на фирмата.

Справка в сайта на частната компания показва, че „Инхом“ запазва и развива технологията за производство на белославско стъкло от 1997 година. Заводът им е разположен на брега на плавателния канал между Варненското и Белославското езеро, непосредствено до южния пристан на градския ферибот. Фирмата разполага и с галерия в Морската градина във Варна.

Предложението ще бъде разгледано на заседание на комисията „Собственост и стопанство” към местния парламент в петък от 9.30 часа.

„Слава“ е единствената ненарязана българска подводница. Има дължина 76 и широчина 7 метра. Построена е през 1959 г. в Съветския съюз и до ноември 2011 г. беше част от състава на Военноморските сили.

Източник Дарик Варна

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред