Започна учебната година за бъдещите корабостроители в ТУ – Варна

Специалността е открита през 1963 година, веднага след създаване на тогавашния Машинно-електротехнически институт (МЕИ-Варна), сега Технически университет – Варна и е единствената в страната.

 

За 55-и пореден път бе открита академичната година за студентите от специалност „Корабостроене и морска техника“ в Технически университет – Варна.

Специалността е открита през 1963 година, веднага след създаване на тогавашния Машинно-електротехнически институт (МЕИ-Варна), сега Технически университет – Варна и е единствената в страната.

Катедри „Корабостроене“ и „Теория на кораба“ е имало още в Държавен университет „Св. Кирил Славянобългарски“ – Варна. През лятото на 1947 година по повод на закриването на двете катедри, проф. инж. Димитър Рашеев пише до тогавашното „Народно просвещение“ (доклад № 569 от 21 юли 1947 г):

„Нам са необходими специалисти – инженер-корабостроители, за да се дадат правилни насоки в корабостроенето ни, за да бъде то организирано и ръководено тъй както подобава и изисква днешната корабостроителна техника. Инженер-корабостроителят е нужен не само във всички корабостроителни предприятия, но той е необходим и за държавните ръководни институти, в корабоплавателните дружества, за представителствата на класификационните дружества, за организиране, поддържане и стъкмяване на постоянно растящия корабен парк, за обучение на подрастващите техници-корабостроители“

Тези думи са актуални и днес, след повече от 70 години.

Броят на желаещите да се обучават в специалност „Корабостроене и морска техника“ наподобява и самата корабостроителна индустрия, с редуващи се спадове и подеми. Това, което остава непроменено през годините, е гарантираната реализация на завършилите специалността в дружествата на БНАКК.

През последните три години , в сътрудничество с БНАКК, за първи път в специалността и в Технически университет като цяло, успешно се въведе различна форма на провеждане на учебните занятия. Лекциите и лабораторните упражнения на студентите са преместени в по-късните следобедни часове и това дава възможност, в редовната форма на обучение, да участват и служители от дружествата на Асоциацията, които да придобият образователна и квалификационна степен „бакалавър“ без да се откъсват от производството.

По общо мнение в ТУ-Варна формата е много удачна, защото тези студенти са високо мотивирани, имат богат практически опит, усвояват задълбочено преподавания теоретичен материал и са най- добрите по успех в рамките на Корабостроителен факултет.

Това е добър пример за взаимноизгодното сътрудничеството между висшето образование и бизнеса, в момент, когато бранша и цялата индустрия изпитват остър недостиг на инженерни кадри.

На снимката са инж. Иван Даскалов – зам.-председател на Управителния съвет на Българска национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) и изпълнителен директор на „Корабно машиностроене“ АД, заедно с част от студентите от първи курс, специалност „Корабостроене и морска техника“ получили своите студентски книжки.

Източник Морето

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.