Росен Желязков е новият транспортен министър

Преди гласуването Росен Желязков заяви, че поема ангажимент да премахне скептичните усещания за усвояване на ресурси, чрез законосъобразност и ефективност.

Росен Желязков е новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Днес в парламента бе гласувана оставката на досегашния министър Ивайло Московски, заедно с тези на колегите му Валентин Радев като министър на вътрешните работи и Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството. Местата на последните двама парламентът гласува да бъдат заети от Младен Маринов и Петя Аврамова.

И тримата бивши министри не присъстваха в залата.

По време на заседанието настъпи напрежение по воденето му, а от опозицията зададоха десетки въпроси на новите министри.

Основният въпрос към новия транспортен министър бе свързан с предстоящата концесия на „Летище София“ и състоянието на „БДЖ“.

Преди гласуването Росен Желязков заяви, че поема ангажимент да премахне скептичните усещания за усвояване на ресурси, чрез законосъобразност и ефективност. Той похвали досегашния министър Ивайло Московски.

„Министерският съвет е колективен орган с обща, но с ясна компетенция, който се води от категоричната си програма за управление, където са описани всички приоритети“, коментира още новият транспортен министър.

Той подчерта, че ще продължи да следва програмата за управление.

Оставката на Московски гласуваха общо 216 депутати, нямаше въздържали се, а против гласуваха 8.

За избирането на Желязков гласуваха общо 213 депутати, сред които нямаше въздържали се, а против бяха 88.

Maritime.bg припомня, че Желязков бе предложен, след като кандидатурата си оттегли Александър Манолев, заради публикации в медии. Манолев заяви тогава, че „атаката“ срещу него е свързана с планирани реформи в министерството на транспорта и сектора като цяло.

Досегашният министър Московски подаде оставка, заедно с министрите на вътрешните работи и регионалното развитие, след пътен инцидент край Своге със 17 жертви. Рокадата в кабинета трябваше да се случи миналия четвъртък, но се оказа, че президентът Румен Радев не е издал указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на вътрешното министерство. Александър Манолев бе посочен лично от премиера Бойко Борисов за наследник на Московски.

Кой е новият транспортен министър Росен Желязков?
Той е роден на 5 април 1968 г.  
Магистър е по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От  1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.). От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община. В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия. От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност. Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията. Решението влиза в сила на 15 януари 2018г.

Последни новини

Последни новини

Подводният риф при нос Шабла върху карта на Робърт Лори и Джеймс Уитъл от 1794 година

Отсечка от картата на Робърт Лори и Джеймс Уитъл от 1794 г. с част от западното крайбрежие на Черно море и подводният риф при нос Шабла (Shabler Zeghi). Национална библиотека на

Новини от Maritime.News

- Maritime.News
YSA Design and Omega Architects showcase cruise ship with ‘luxury yacht DNA’

Award-winning design companies Omega Architects and YSA Design have combined their respective expertise in yachts and cruise ships to create an eye-catching ‘Boutique Cruise-liner’ concept which promises the exclusivity of… [...]

- Maritime.News
Oldendorff Carriers has appointed Patrick Hutchins as the new President and CEO

Effective today, the board of OLDENDORFF CARRIERS has appointed Patrick Hutchins as the new President and CEO of the company. Patrick succeeds Peter Twiss, who has decided to step down… [...]

Новини от Agriculture.bg

- Agriculture.bg
Близо 500 земеделци на мирен протест затвориха главния път Разград – Търговище

Производители на малини и ягоди блокираха кръговото кръстовище край село Трапище, община Лозница, Разградска област, предаде БНР. Земеделците настояват за по-ниски цени на поливната вода. Мирният протест е организиран от Българската асоциация… [...]

- Agriculture.bg
Делегация от ЮИДП-Сливен бе на работно посещение в Република Турция

Директорът на Югоизточно държавно предприятие – Сливен инж. Димчо Радев бе на работно посещение в южната ни съседка Република Турция. С него бяха директорите на Държавно горско стопанство – Тунджа… [...]

Новини от Deo.bg

- DEO
Изпратихме най-топлата зима в България за последните 135 години

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години – откакто у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години. Това коментира… [...]

- DEO
Експерти: плаващите панели могат да осигурят една трета от световното електричество

Германски инвеститор наскоро изрази проучвателен интерес в изграждането на най-големия в Европа плаващ фотоволтаичен парк в България Плаващите слънчеви панели биха могли да генерират близо 10 000 тераватчаса електроенергия годишно… [...]