За 24 часа и 15 минути от Дуранкулак до Резово с уиндсърф в името на „Черно море, свободно от пластмаса“

Постижението на сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев в първото за България морско предизвикателство е в подкрепа на екологична кауза

За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и пластмаса, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE изминаха 300 километра от Дуранкулак до Резово само със силата на вятъра и човешкия дух. Те финишираха успешно в първото за България морско предизвикателство с уиндсърф в името на каузата „Черно море, свободно от пластмаса“.

След месеци подготовка и напрегнато очакване на благоприятна прогноза двамата млади ентусиасти поеха от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември в 10 часа, когато скоростта на вятъра беше между 12 и 16 възела. В първия ден от предизвикателството за девет часа и половина Илияна и Йоан изминаха около 160 км и стигнаха до Варна, движейки се по вятъра. Те бяха придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна апаратура, които изследваха на място проби морска вода и картографираха плаващи морски отпадъци по трасето.

Във втория ден вятърът беше в перфектната посока и сърфистите напреднаха бързо. Близо до Бяла обаче двигателят на придружаващата лодка отказа и те продължиха сами, стигайки до Обзор.

Вчера лодката с биолозите потегли от Поморие, пресрещна Илияна и Йоан и премина заедно с тях Бургаския залив. Бурното море и силният вятър възпрепятстваха снемането на водни проби, но по пътя бяха записани морските бозайници по трасето. Плаването беше много по-опасно, но и по-бързо от предходните два дни. В следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишираха в Резово и записаха времето от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода.

Постижението на Илияна и Йоан освен в подкрепа на значима обществена кауза – „Черно море, свободно от пластмаса“, е и лично предизвикателство, което показва как силата на вечно променящата се природа мотивира човека да се движи напред.

Очаква се резултатите от проучването, направено по време на експедицията, да дадат ценна информация за екологичната картина в българските териториални води и да запълнят пропуски в познанието за плаващите морски отпадъци.

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент