Търсенето на рибарите край Емине продължава

Пет часа продължи издирването на изчезналия риболовец вчера

Минимални са шансовете за откриване на изчезналия риболовец. Това предположение направи пред камерата на Nova директорът на Дирекция “Аварийно-спасителни дейности” към ИАМА Георги Мотев. По думите му изчезналият риболовец не е бил със спасителна жилетка. Въпреки това, Мотев не отхвърли наличието на “минимален шанс”.

Днес операцията по издирване на изчезналия мъж продължава във водите между с. Елените и н. Емине. Известно е, че преобърнатата лодка е потънала на около 30 м дълбочина. Загиналият от тримата рибари, които са били на борда й, се е оплел в мрежите.

“По моя информация и по информация на капитана на спасителния катер, спасеният е бил върху корпусът на лодката и със спасителна жилетка, което е помогнало да бъде забелязан”, заяви още Мотев. Той добави, че по първична информация, леталният изход за единия риболовец е настъпил бързо след падането му зад борда.

Пет часа продължи издирването на изчезналия риболовец вчера. “Двата катера на Морска администрация не можаха да открият следи, спасителна жилетка или друга след в района от хората. Проверихме и с водолази състоянието на мрежите в точката. Нямаше никаква видимост под водата”, уточни още той.

„Получихме сигнал от спасителен координационен център Варна за бедстваща лодка в района на Емине, при което веднага се отзовахме”, разказа пред bTV капитанът на спасителния катер Емил Петров. „За 50 минути пристигнахме и намерихме вече обърнатата лодка, Димитър Пешев лежеше отгоре и го взехме на борда. До обърнатата лодка заплетено в мрежите беше и тялото на Петър Траянов, който, видимо беше вече мъртъв. Пешев каза, че повече от 10-15 минути е мъртъв, викал му е, но той не е отговарял. До последно е държал и третия рибар, викал му е, но вятърът го е отнесъл”, обяснява още той.

Екипажът на спасителния катер отбелязва, че до обръщането на лодката се е стигнало, след като мрежите са се оплели във винта на двигателя. „Докато се борят да прережат мрежите и да се откачат от тях, няколко вълни са влезли в лодката и са били достатъчни да я напълнят и да я преобърнат”, заявяват още те.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент