Китай отказа достъп до Хонконг на американски боен кораб

Китай отхвърля искане на американски военен кораб да посети Хонконг следващия месец, на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон,съобщава „Уол Стрийт Джърнал“, цитиран от „Ройтерс“. Консулството на САЩ в бившата британска колония не коментира.

В Пекин, говорителят на китайското външно министерство Генг Шуан, също не отговаря директно на въпроса. „За исканията на американските военни кораби да посетят Хонконг, Китай винаги е преценявал одобрението си за всеки отделен случай, в съответствие с принципа на суверенитета и ситуацията“, обяснява той.

През 2016 г. в момент на напрежение в спорното Южнокитайско море, Китай отхвърли искане на ударна група на американски самолетоносачи да посетят Хонконг.

В събота Китай призова посланика на САЩ в Пекин и отложи съвместните военни разговори в знак на протест срещу решението на САЩ да наложил санкции срещу китайската военна агенция и нейния директор Ли Шинфу.

Причината е решението на ведомството да закупи отбранително оборудване, изтребители и ракети „земя-въздух“ от Русия, в нарушение на наложените от САЩ санкциите срещу Кремъл.

Китай и САЩ са въвлечени във все по-задълбочаваща се търговска война.

Източник News.bg

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за