САЩ подаряват два катера на Украйна

Бреговата охрана на САЩ ще предаде два военни катера на Украйна, съобщиха американски медии, като уточняват, че това се прави във връзка с нарасналото в последно време напрежение между Киев и Москва в Азовско море, пише американският вестник The Hill.

На 20 септември, припомня изданието, украинският президент Петро Порошенко потвърди плановете на правителството да построи нова военноморска база в Азовско море.

Русия построи мост от Крим до Таманския п-ов, който, както се твърди, използва като предлог, за да „тормози украинските транспортни кораби“, отбелязва вестникът и припомня, че по този повод говорителят на държавния депарамент Хедър Науърт е излязла с изявление, в част от което се казва: „САЩ осъждат руския тормоз над международното корабоплаване в Азовско море и Керченския пролив“.

„Русия забави стотици търговски съдове от април, а през последните седмици е спряла най-малко 16 търговски кораби, опитващи се да достигнат до украинските пристанища“. Двата военни катера на Бреговата охрана на САЩ, построени с финансиране от програма на Пентагона, трябва да помогнат на Украйна да преодолее количественото и качественото си изоставане във военноморския флот, коментира The Hill.

Изданието привежда данни от „Стратфор“, според които украинския ВМФ разполага с 66 бойни кораба, докато руските им колеги имат 2800, както и 10 хиляди военнослужещи повече.

Източник Агенция Фокус

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент