Търсят строител на новото рибарско пристанище във Варна

Изпълнител, който да се ангажира с дейностите по модернизацията и реконструкцията на рибарско пристанище „Карантината“ във Варна, търси Община Варна. Прогнозната стойност на обявената обществена поръчка е над 10.5 млн. лева, предаде Морето. Част от средствата ще осигури местната управа, а останалата ще дойде като безвъзмездно финансиране по европейска програма.

С реализирането на проекта ще се създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки. Така ще се удовлетвори потребността за създаване на съвременни условия за осъществяване на риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове. В момента рибарите не разполагат с подходящи места за акостиране, разтоварване на техния улов при хигиенични условия и продажбата му.

Продължителността на поръчката е 36 месеца. Срокът за получаване на оферти от желаещите да извършат реконструкцията е до 29 октомври.

Според документите към обявлението и изготвените доклади модернизацията и реконструкцията на съществуващото пристанище изисква допълнителна площ, която да обхване няколко съседни неурегулирани поземлени имота.

В проектите пристанищната акватория е оразмерена за 116 кораба с различни големини. Обособени са места за разтоварване на уловите. За част от малките съдове е предоставена възможност за ежедневно изваждане на сухо – слипове по цялата южна страна на пристанището.

Ще има компактна сграда, състояща се в едната си част от три етажа, а в останалите от по един. На първия етаж в сградата се поместват помещения, пряко свързани с дейността на рибарите, първата обработка, временно съхранение и продажба на риба. На рибарите се предоставят санитарно-битови помещения, включващи гардеробни, тоалетни, умивалници и душове за 30 човека. Пазарът за рибни продукти има пряка връзка с помещенията за първа обработка. По план сервизът разполага с работилница за ремонт на малки плавателни съдове.

На втория етаж е администрацията на пристанището. Ще има заседателна зала-клуб на рибаря. На третия етаж се планира заведение за хранене. Проектът е направен така, че да удовлетворява едновременно изискванията на специализиран ресторант за риба – 2-3 звезди. Заведението е предназначено като за рибарите, така и за външни посетители. Оразмерено е за 140 човека. Покривът на 3-етажния обем е оформен като амфитеатър. Вита стълба ще осигурява достъп до ресторанта, до амфитеатъра на покрива и по-нагоре към площадка с красив изглед във всички посоки.

В района на пристанището ще има зони за отдих и разходка на пешеходци. Ще бъдат осигурени транспортен достъп, както и паркоместа.

2.7 млн. лева са предвидени за оборудване на рибарското пристанище.

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред