„Електронен помощник-капитан“ тестваха Rolls-Royce и MOL

Демонстрационен тест на нова IAS (Intelligence Awareness System) система проведоха японската MOL и английската Rolls-Royce Marine. Това съобщиха от пресслужбата на японския гигант пред Maritime.bg. Тестът е извършен на борда на ферибот, собственост на дъщерната фирма на MOL – „Ferry Sunflower“.

Японската компания твърди още, че се стреми да постигне по-безопасна и по-ефективна експлоатация на плавателните съдове, заемайки активна позиция в научните изследвания и разработки на автономни кораби.

Според корпорацията, бъдещите автономни съдове трябва да са снабдени с ефективни технологии за наблюдение и дистанционно управление, както и системи, позволяващи автономно заставане в пристанища и наблюдение показателите на основните машини и механизми.

Ефективността на разработката на Rolls-Royce Marine и MOL е проверена в изключително натоварен район. Системата успешно е „забелязала“ различни препятствия пред плавателния съд. Екипажът на ферибота, на който е инсталирана новата система, също потвърждава ползите от нея.

Източник Maritime.bg English

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент