Поредни обещания от БСП за подкрепа на морския бранш

Липсата на морска стратегия на България е основен проблем, който изтъкнаха представители на „Българска морска камара“ (БМК) и „Морски клъстер България“ (МКБ) по време на среща с депутати от БСП. 

Депутатите от левицата запознаха представители на двете морски обединения с програмата „Визия за България“, а морските специалисти представиха своите предложения.

„От години настояваме за морска стратегия. Няма европейска страна, граничеща с море, която няма такава. Ние сме единствените в Европа, които нямаме стратегия. Страна, която няма морска стратегия, не е морска страна“, коментира пред социалистите председателят на БМК к.д.п. Богдан Богданов.

Вторият голям проблем, който изтъкнаха морските неправителствени организации, е пряко свързан с развитието на родното корабостроене. От години браншът настоява за създаване на гаранционен фонд за корабостроенето, който да е гарант пред банките, финансиращи строителството на плавателни съдове. Maritime.bg припомня, че няколко правителства поеха подобен ангажимент преди избори, но до реализация не се стигна.

От пресцентъра на БСП съобщават, че решаването на въпроса с гаранционния фонд е залегнало в програмата „Визия за България“. Морският бранш изтъкна и друг проблем за корабостроенето и кораборемонта, свързан с липсата на паралелки в средното и висше морско образование, подготвящи специалисти за този сектор на индустрията.

От морските организации алармираха и за неадекватното състояние на силите и средствата за търсене и спасяване, което практически означава, че страната ни не е готова да реагира при мащабна авария в акваторията й.

Представителите на морския бранш за пореден път изразиха несъгласие с централизацията на администрацията. Отново те повдигнаха въпроса за преструктуриране на ИА „Морска администрация“, която по думите им трябва да бъде с преместено във Варна централно управление.

На свой ред червените депутати изразиха готовност да включат предложенията на морския бранш в своята програма, с което да бъдат решени ключови за сектора проблеми. „Визията е отворен документ за включване на предложения, които да променят страната ни към по-добро. Констатираха, че липсата на силна индустрия води до обезлюдяване на цели региони в страната“, твърдят от пресцентъра на левицата.

Maritime.bg припомня, че това е трети пореден път, в който депутати и представители на левицата заявяват готовност за подкрепа за сектора. Никакви резултати не са постигнати до момента. Същата е и ситуацията и с поетите от ГЕРБ обещания пред сектора, преди последните парламентарни избори, довели правителството на Борисов за пореден път на власт.

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент