Поредни обещания от БСП за подкрепа на морския бранш

Липсата на морска стратегия на България е основен проблем, който изтъкнаха представители на “Българска морска камара” (БМК) и “Морски клъстер България” (МКБ) по време на среща с депутати от БСП. 

Депутатите от левицата запознаха представители на двете морски обединения с програмата “Визия за България”, а морските специалисти представиха своите предложения.

„От години настояваме за морска стратегия. Няма европейска страна, граничеща с море, която няма такава. Ние сме единствените в Европа, които нямаме стратегия. Страна, която няма морска стратегия, не е морска страна“, коментира пред социалистите председателят на БМК к.д.п. Богдан Богданов.

Вторият голям проблем, който изтъкнаха морските неправителствени организации, е пряко свързан с развитието на родното корабостроене. От години браншът настоява за създаване на гаранционен фонд за корабостроенето, който да е гарант пред банките, финансиращи строителството на плавателни съдове. Maritime.bg припомня, че няколко правителства поеха подобен ангажимент преди избори, но до реализация не се стигна.

От пресцентъра на БСП съобщават, че решаването на въпроса с гаранционния фонд е залегнало в програмата „Визия за България“. Морският бранш изтъкна и друг проблем за корабостроенето и кораборемонта, свързан с липсата на паралелки в средното и висше морско образование, подготвящи специалисти за този сектор на индустрията.

От морските организации алармираха и за неадекватното състояние на силите и средствата за търсене и спасяване, което практически означава, че страната ни не е готова да реагира при мащабна авария в акваторията й.

Представителите на морския бранш за пореден път изразиха несъгласие с централизацията на администрацията. Отново те повдигнаха въпроса за преструктуриране на ИА “Морска администрация”, която по думите им трябва да бъде с преместено във Варна централно управление.

На свой ред червените депутати изразиха готовност да включат предложенията на морския бранш в своята програма, с което да бъдат решени ключови за сектора проблеми. “Визията е отворен документ за включване на предложения, които да променят страната ни към по-добро. Констатираха, че липсата на силна индустрия води до обезлюдяване на цели региони в страната”, твърдят от пресцентъра на левицата.

Maritime.bg припомня, че това е трети пореден път, в който депутати и представители на левицата заявяват готовност за подкрепа за сектора. Никакви резултати не са постигнати до момента. Същата е и ситуацията и с поетите от ГЕРБ обещания пред сектора, преди последните парламентарни избори, довели правителството на Борисов за пореден път на власт.

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент