Във Варна показват миниподводницата на БАН и кораб „Академик“

В Нощта на учените на 28 септември варненци и гостите на града ще могат да видят отблизо магията на морския свят, съобщи днес за БТА Нина Джембекова от проекта REFRESH на Института по океанология към БАН в крайморския град.

По думите й основната цел на участниците в инициативата е да покажат на обществото, и особено на младите хора, че науката не е скучна и суха материя, а интересен и вълнуващ свят.

Инициативите в Института по океанология ще започнат още днес, когато научната институция ще отвори лабораториите си за посещения. В тях посетителите могат да навлязат в света на науката, като се запознаят с дейностите, по които учените работят.

Всеки ще може да надникне отвъд границите на видимото, като се „гмурне“ в света на микрообитателите на Черно море /фито- и зоопланктон, микрозообентос/.

В същия ден ще бъде отворен за посетители и научно-изследователският кораб „Академик“.

На 28 септември варненци ще могат да разгледат и единствената действаща българска миниподводница. Тя ще бъде разположена пред Фестивалния и конгресен център в града и на голям екран ще бъдат прожектирани експедициите, които учените са провели с атрактивния апарат.

Асоциирани партньори по проекта „REFRESH“, който е финансиран по Програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на ЕС, са 8 институции във Варна, допълни Джембекова. По думите й в Нощта на учените посетителите ще видят непоказвани до сега експонати на музеи, да се потопят в света на 3D принтирането, да надникнат в тайните на Космоса.

Институтът по рибни ресурси ще покаже пред обществеността морски обитатели, препарирани по специфичен метод, а учени-ботаници ще демонстрират свои изследвания, свързани с ландшафтната архитектура.

По време на Европейската нощ на учените на 28 септември събития ще има на над 50 места в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Тръстеник, в община Долна Митрополия, обсерваторията в Рожен, на борда на научноизследователския кораб „Академик“, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград.

Европейската нощ предлага срещи с науката едновременно в цяла Европа в последния петък на септември. От 18.00 до 22.00 часа университетите и научните институти отварят за широката публика. През 2018 г. България се включва в инициативата за 12-а поредна година.

Източник БТА

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент