Русия изпитва новата си подводница

В Северодвинск атомната подводница „Казан“, създадена по модернизирания проект „Ясен-М“, влезе в етап на морски изпитания. Снимки на подводницата се появиха в социалните мрежи.

„Казан“ се произвежда по договор с руското министерство на отбраната. На 31 март 2017 г. плавателният съд бе преместен от фабричното хале и поставен на плаващ док. Само седмица по-късно подводницата вече е спусната и на вода, твърди военен блог.

„Казан“ е създадена по модернизирания проект „Ясен-М“. Разликата между нея и водещата подводница от този клас „Северодвинск“ е в модерното оборудване, модернизираната форма на плавателния съд и други нововъведения, целящи намаляване на шума, който е сведен до минимум.

Конструкторите на „Ясен“ са импровизирали извън каноните на съветската школа. Антената на хидроакустичната система на подводницата е разположена в носа на плавателния съд, докато торпедните установки са поставени в средната част на корпуса. Подводницата носи универсални крилати ракети „Калибър“, „Оникс“ и хиперзвуковите „Циркон“.

Сравнявайки подводниците от клас „Ясен“ с американските им конкуренти, предимно с Virginia и Seawolf, експертите посочват по-малкото шум и широкия спектър от задачи, на които са способни руските подводници. „Казан“ ще влезе на въоръжение в руския флот през 2019 година.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент