Овладяха разлив от кораб във водите на Дунав край Видин

Международното практическо учение се проведе съвместно с Главния инспекторат за извънредни ситуации на Румъния

Координирани действия бяха предприети от сили на Единната спасителна система на територията на област Видин и съвместните екипи за химическа, бактериологична, радиоактивна и ядрена защита на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР и Главния инспекторат за извънредни ситуации от северната ни съседка Румъния.

Проверена бе готовността за действия на отговорните структури при ограничаване и ликвидиране на последствия от възникнал инцидент с цистерна, превозваща опасни химически товари и разлив на нефтопродукти в река Дунав. Участниците разиграваха следния сценарий: След получен сигнал на тел.112 за микробус, ударил цистерна, превозваща димяща сярна киселина в района на Петролна база в областния град, към мястото са насочени екипи на РСПБЗН, ЦСМП, ОДМВР и БЧК, както и служители от сектор СОД при РДПБЗН–Монтана.

Докато се провеждат дейностите по ограничаване и ликвидиране на последствията от инцидента с цистерната, възниква втора критична ситуация.

При маневра на кораб, намиращ се на пристана на терминала, започва изтичане на нефтопродукт. Петното, образувано от разлива, се движи в близост до брега на Дунав. Свиканият незабавно оперативен щаб към РДПБЗН-Видин действа, съгласно утвърдените функционални задължения.

Повикани са представители на база Гранични полицейски кораби – Видин за установяване размера на разлива, изискано е предислоциране на самоходна платформа “Panter T8” от РДПБЗН-Враца до мястото на инцидента. Задействана е процедурата по въвеждане на Плана за обща намеса в областите на компетентност на Областния инспекторат за извънредни ситуации – Долж, Румъния и РДПБЗН–Видин.

Потенциалната опасност от възникване на трансгранично замърсяване по реката, налага чрез системата DAKS да бъде свикан и Областния щаб за защита при бедствия.

Областният управител на област Видин обявява бедствено положение за териториите на общините Видин и Димово. На мястото на разлива е обособен съвместен българо-румънски оперативен участък, който успява бързо и професионално да се справи със ситуацията, чрез бонови заграждания и обработване разлива с абсорбент. Бедственото положение е отменено.

Съвместните действия от учението продължават утре на румънска територия.

Международното практическо учение бе част от изпълнение на проект D-EMERSYS „Сили за бърза намеса при химически, биологически, радиационни и ядрени извънредни ситуации в дунавския макрорегион“ по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег V-A Румъния-България“ 2014-2020 г.

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за