ВВМУ разширява сътрудничеството с Ангола

39 студенти от Ангола вече се обучават в Морско училище

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров представя училището пред министъра на риболова на Република Ангола Виктория Франциско Лопес Кристовао де Барос Нето. Снимка: ВВМУ

Възможностите за разширяване на сътрудничеството между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Република Ангола бяха обсъдени вчера във Варна.

На официална визита в Морско училище бе министърът на риболова на централноафриканската държава Виктория Франциско Лопес Кристовао де Барос Нето. Разгледани са възможностите за обмен на преподаватели и студенти.

По поръчка на Министерството на риболова на Република Ангола бе извършен подбор на анголски младежи сред лидерите в областта на математиката и физиката в страната.

Избрани бяха 39 момчета, които през следващите 5 години ще бъдат обучавани във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ като студенти.

Курсът включва една година изучаване на български език с помощта на преподаватели, завършили българска филология, и 4 години обучение в професионално направление. Всеки от младежите самостоятелно избра специалността, която желае да завърши. 20 от тях записаха специалност „Навигация“, а останалите 19 – „Корабни машини и механизми“.

Ние сме тук, за да чуем и да видим с какво разполагате. Изпратили сме своите студенти, за да научат нещо ново, а след това и да се усъвършенстват

каза Виктория де Барос Нето в обръщение към началника на Морско училище

Целта на посещението на министъра е да се запознае и да придобие лични впечатления от учебно-материалната база и условията, при които ще живеят анголските обучаеми.

Безспорен е фактът, че най-добрият избор за обучение и бъдещо професионално развитие на анголските студенти е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, защото разполага с богата и модерна материална база, включваща множество симулатори, тренажори и лекционни зали, в които обучаемите могат да прилагат наученото не само на теория, но и на практика, подчертават от учебното заведение.

За Морско училище посещението е второ от такъв ранг от страна на Република Ангола.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,