Рекордно висока акредитационна оценка получи ВВМУ

Най-старото ни висше техническо училище е в топ 10 на морските университети в света

Рекордно висока оценка от 9,59 е получило за срок от 6 г. Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“от Националната агенция за оценяване и акредитация към МС.

„Това е третият най-висок резултат в историята на акредитационния процес в България“, обяви началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров по време на тържественото откриване на новата учебна година. Прагът на най-старото ни висше техническо училище за първи път прекрачиха 45 курсанти, 511 студенти и 60 бъдещи бакалаври за Висшето транспортно училище, които ще се обучават по съвместна програма.

Морската ни Алма матер са предпочели и 140 чужденци от Европа, Азия и Африка.

Най-многолюдна е групата от 39 анголци, които ще учат за механици и капитани.

Приети са и 105 бъдещи магистри.

„Направихте интелигентен избор. Тук ще получите качествено образование, отговарящо на всички международни стандарти. Поемате трудния път по овладяването на една сложна професия, която изисква отдаване, но и ще ви се отплати с добра реализация. Убеден съм, че можете и ще допринесете за развитието на българската морска общност „, приветства първокурсниците проф. Медникаров. Той припомни, че високата оценка на ВВМУ „Никола Вапцаров“ се дължи на обновяването на материалната база, която разполага с най-модерните тренажори за обучение.

„Горд съм, че ВВМУ е в челната десетка на морските университети в света, а дипломите ни се признават в много от водещите в глобален план морски държави“, подчерта проф. Медникаров. Той даде за пример Япония, чието транспортно министерство е сертифицирало ВВМУ и така възпитаниците му директно могат да започват работа на кораби под флага на Страната на изгряващото слънце.

Източник Д. Фархи, ТРУД

Последни новини

Последни новини