Нова лаборатория „Клетъчни мрежи“ откриха във ВВМУ

След официалното откриване на академичната 2018/ 2019 година във ВВМУ в Катедра „Електроника“ на Навигационния факултет бе открита новата лаборатория „Клетъчни мрежи“. Лабораторията е изградена от Vivacom.

Лабораторията „Клетъчни мрежи“ представлява реална базова станция от четвърто поколение. Въведената в експлоатация система за интелигентно управление и мониторинг на функционирането на мрежата ще позволи да се усъвършенстват практическите занятия по време на учебния процес.

Съоръжението е предвидено за обучение на студенти и курсанти от специалност „Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия“ (ИКТ) по дисциплината „Мобилни комуникации“.

Лабораторията е част от научно-изследователския комплекс на Катедрата, в който се провеждат експериментални научни изследвания и обучение по докторски програми с мултиплексорна техника, радиорелейна и сателитна апаратура.

Доцент Георги Димитров, заедно с доцент Гроздю Грозев – ръководител на Катедра „Електроника“, работят усилено върху създаването на Проект и сформиране на научен колектив от преподаватели и студенти, който да извършва независима научноизследователска и развойна дейност в областта на мобилните комуникации и сигурността на информацията. Целта е да се прехвърли опита със сигурността при мобилните наземни мрежи към морската индустрия. Това предполага разработване на хардуерно кодирани пълномощия, защита на комуникационния канал и методи за специално удостоверяване на достъпа на потребителите.

Новата лаборатория ще бъде включена в тестова среда на мрежата на Vivacom, като обучаемите ще могат да управляват комуникационни канали, да конфигурират и експериментират с честотния ресурс на клетката. В лабораторията има възможност да се експериментира с приложения за дистанционно управление и контрол, както и интегриране на модули за предлагане на услуги с добавена стойност.

Също така ВВМУ кандидатства за оторизиран партньор на HUAWEI, който да обучава ИКТ специалисти като учебен център на Балканите. С помощта на HUAWEI, повече от 10 000 производствени линии работят по-ефективно по целия свят и повече от 120 000 километра транспортни линии се експлоатират по-бързо. До момента 197 000 компании избират като партньор HUAWEI за да осъществят своята цифрова трансформация.

Мобилните комуникации на борда на корабите осигуряват незабавна връзка с екипажа относно събития, мероприятия, както и групови комуникации до определени екипи или отговорни лица. Това води до ефективно командване и справяне със ситуацията при бойни действия, търсене и спасяване.

Амбицията на Катедра „Електроника“ е да се засили интереса на бъдещите и настоящи курсанти и студенти към комуникационния аспект на специалността, тъй като мобилните технологии стават все по-достъпни и реални на борда на корабите по света.

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент