Нова лаборатория “Клетъчни мрежи” откриха във ВВМУ

След официалното откриване на академичната 2018/ 2019 година във ВВМУ в Катедра “Електроника” на Навигационния факултет бе открита новата лаборатория “Клетъчни мрежи”. Лабораторията е изградена от Vivacom.

Лабораторията “Клетъчни мрежи” представлява реална базова станция от четвърто поколение. Въведената в експлоатация система за интелигентно управление и мониторинг на функционирането на мрежата ще позволи да се усъвършенстват практическите занятия по време на учебния процес.

Съоръжението е предвидено за обучение на студенти и курсанти от специалност “Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия” (ИКТ) по дисциплината “Мобилни комуникации”.

Лабораторията е част от научно-изследователския комплекс на Катедрата, в който се провеждат експериментални научни изследвания и обучение по докторски програми с мултиплексорна техника, радиорелейна и сателитна апаратура.

Доцент Георги Димитров, заедно с доцент Гроздю Грозев – ръководител на Катедра “Електроника”, работят усилено върху създаването на Проект и сформиране на научен колектив от преподаватели и студенти, който да извършва независима научноизследователска и развойна дейност в областта на мобилните комуникации и сигурността на информацията. Целта е да се прехвърли опита със сигурността при мобилните наземни мрежи към морската индустрия. Това предполага разработване на хардуерно кодирани пълномощия, защита на комуникационния канал и методи за специално удостоверяване на достъпа на потребителите.

Новата лаборатория ще бъде включена в тестова среда на мрежата на Vivacom, като обучаемите ще могат да управляват комуникационни канали, да конфигурират и експериментират с честотния ресурс на клетката. В лабораторията има възможност да се експериментира с приложения за дистанционно управление и контрол, както и интегриране на модули за предлагане на услуги с добавена стойност.

Също така ВВМУ кандидатства за оторизиран партньор на HUAWEI, който да обучава ИКТ специалисти като учебен център на Балканите. С помощта на HUAWEI, повече от 10 000 производствени линии работят по-ефективно по целия свят и повече от 120 000 километра транспортни линии се експлоатират по-бързо. До момента 197 000 компании избират като партньор HUAWEI за да осъществят своята цифрова трансформация.

Мобилните комуникации на борда на корабите осигуряват незабавна връзка с екипажа относно събития, мероприятия, както и групови комуникации до определени екипи или отговорни лица. Това води до ефективно командване и справяне със ситуацията при бойни действия, търсене и спасяване.

Амбицията на Катедра “Електроника” е да се засили интереса на бъдещите и настоящи курсанти и студенти към комуникационния аспект на специалността, тъй като мобилните технологии стават все по-достъпни и реални на борда на корабите по света.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент