Китайски боен кораб маневрира опасно до американски разрушител

Китайски боен кораб намеврира опасно и се сближи до американски разрушител в Южнокитайско море, съобщиха пред CNN американски военни. Китайският кораб се е сближил на около 40 метра с щатския рарушител.

Разрушителят на САЩ е провеждал операция за защита на свободното корабоплаване до островите Спратли в района. Корабът е направил маневра, „за да избегне сблъсък“ заради „опасното“ захождане от страна на китайския кораб, пише news.bg.

Китайският разрушител Luyang направи опасна и непрофесионална маневра до USS Decatur край рифа Гавин в Южнокитайско море, обяви капитан Чарлз Браун, говорител на Тихоокеанския флот на САЩ, който потвърди инцидента в съобщение до медията.

Браун добави, че китайският кораб е извършил няколко агресивни маневри и същевременно е предупредил Decatur да напусне района. Той разкри, че китайският разрушител се е приближил на 41 метра от американския кораб, допълвайки, че Decatur е трябвало да извърши маневра, за да избегне сблъсък.

„Нашите сили ще продължат да летят, плават и действат навсякъде, където международното право позволява“, категоричен е капитанът.

 

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,