Чакат строително разрешително за обновяване на рибарското пристанище в Царево

Ако държавата реши да финансира разширението и ремонта на сегашното пристанище на Царево и Южното Черноморие ще се отворят нови хоризонти и възможности за развитие. Това каза кметът на общината Георги Лапчев.

До Нова година проектът за рибарското пристанище в морския град трябва да получи строително разрешително, защото той вече е съгласуван с всички министерства и са изготвени всички необходими документи, заяви Георги Лапчев.

„Близо 700 плавателни съда има регистрирани в порт Царево. Категорично няма 700 места за лодки. Това принуждава рибарите да ги държат на сушата. През паламудения сезон, който е в момента, наистина има проблем. Лодките се удрят, причиняват си щети взаимно, а при малко по-щормово време рибарите са принудени да ги вадят от водата. Това не е характерно за едно пристанище. След серия от обществени обсъждания, които провеждахме при рибарите през 2012-2013 година направихме новата концепция за рибарското пристанище. Тя е с много по-голяма кейова стена, с изграждането на втори вълнолом, най-доброто решение за едно пристанище.“, каза Лапчев.

Пристанище в Царево има, но само на книга, казват местните рибари и разказват, че при лошо време лодките се вадят от морето: „Има пристанище, но не точно. По принцип има, но е само по документи. Ако морето е бурно, нищо не може да защити лодките, вадят се на сушата. Трябва да се удължи вълноломът“

 

Източник БНР

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент