Русия разработва нов самолетоносач

Снимка: А.В. Карпенко

Проектът за новия руски самолетоносач е с нетрадиционна подводна част под формата на полукатамаран.

„Основната особеност на този проект е конструкцията на подводната част. В нея е реализирана полукатамаранна форма на корпуса“, обясни говорител на Криловския държавен научен център (КГНЦ), цитиран от „Взгляд“. Схемата на новия самолетоносач е наречена полукатамаран, тъй като двата отделни корпуса на кораба се сливат в носовата част.

От КГНЦ разкриха, че тази схема позволява при по-малка водоизместимост да се използва широката полетна палуба на самолетоносачите от по-тежък клас.

Планираната пълно водоизместимост на новия самолетоносач е 44 000 тона. Дължината му е 304 метра, широчината на палубата – 78 м, а газенето – 8,5 м. Максималната му скорост е 28 kn, а далечината на плаване – 8000 nm.

Самолетоносачът ще може да приема 46 летателни апарата, включително 12-14 изтребителя Су-33, 12-14 МИГ-29К/КУБ, четири самолета за далечно радиолокационно засичане и управление и 12-14 хеликоптера от семейството на Ка-27.

Източник РБ

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,